„Крайно нелогично поведение“, което разбива представите за живота

Мнението, че днешните деца, и особено тийнейджърите, не четат, е широко разпространено. Екипът ни обаче има щастието и привилегията да среща четящи тийнейджъри и с интерес се вслушваме в тяхното мнение за прочетените книги. За да не останат тези ценни препоръки само за нас, ще публикуваме техните ревюта в специалната секция „Бели врани“ на сайта, като се надяваме постепенно четящите тийнейджъри да отпаднат от категорията на рядко срещаните птици у нас. 

Даваме начало с 16-годишния Димитър Койчев и романът „Крайно нелогично поведение“.

Шестнайсет годишният Соломън Рийд е агорафоб и не е излизал от дома си в продължение на три години. Единствените му приятели са лудата му баба, майка му и баща му, но в живота на  момчето се появяват амбициозната Лиса Прейтъри и нейното красиво гадже Кларк. Те объркват спокойния и сигурен живот на Сол, вкарвайки в него много отдавна забравени емоции, но в основата на всичко случващо се стои една лъжа. Дали тя е способна да съсипе всичко, което тримата младежи успяват да създадат помежду си?

Защо Лиса настоява толкова много да опознае Соломън? Защото смята, че може да го излекува от неговото тежко психично заболяване. Но, чакайте…, да не си помислите, че тя просто иска да му помогне, защото й е мъчно за него? Не! В началото държи да се запознаят, защото иска да кандидатства във втория най-добър университет, който предлага програма по психология, но условието за влизане в този университет е да се напише есе на тема „Личният ми опит с психичните заболявания“.

Поради тази причина Лиса се опитва да спечели доверието на Соломън, като го запознава с Кларк, събуждайки у новия си приятел отдавна забравени от него чувства. Какво може да се случи между двете момчета, докато Лиса е извън града? Дали Сол ще успее да излезе от дома си с помощта на новите си приятели и дали това ще го убие?

„Крайно нелогично поведение“ (изд. Orange books) е книга, пълна с любов и лъжи. Джон Кори Уейли успя да разбие представите ми за живота, за това, че той може да се случва само по познатия за мен начин.  Преди да прочета тази книга само бях чувал за болестта агорафобия, но не знаех какво всъщност представлява тя. Оказва се, че дори да си затворен в границите на своя дом и да нямаш сили да прекрачиш прага на входната врата, пак можеш да усетиш любовта по един много нестандартен начин. И нелогичното да стане логично!

Книги като тази изненадват, провокират и дори шокират, изваждат читателя от зоната му на комфорт и го карат да се замисли върху простичките неща, които всъщност се оказват твърде сложни.

Книгата е номинирана в категория „Майстори“ на Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Димитър Койчев