Кръгла маса за детската грамотност даде начало на „Забавното лятно четене”

На 13 май 2014 г. от 10 часа в Американския център на Столична библиотека с Национална кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност” бе даден старт на кампанията “Забавното лятно четене”. Кръглата маса бе открита от кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, която заяви, че „безспорно четенето е път към по-голяма и по-добра грамотност”. Във връзка с резултатите на българските деца в изследването PISA, тя отбеляза, че „трябва да направим тази промяна в българското образование, за да даде по-добри резултати” и добави, че в навечерието на 24-ти май общината ще дари 2700 книги. Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, която бе домакин на кръглата маса, изрази своята убеденост, че е „време за програма, поне в София, за насърчаване на четенето.”

В първия панел от кръглата маса участие взеха представители на МОН, БАН, Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). От изказването на Камелия Колева от МОН стана ясно, че в момента се изготвя стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Тя ще обхваща политики насочени към най-малките, начална училищна възраст, юношите и възрастните. Проектът на стратегията трябва да бъде готов до края на годината, след което ще бъде публикуван на сайта на МОН за обществено обсъждане.

Вторият панел беше с по-практическа насоченост и представи гледната точка към детската грамотност на учителите, родителите и неправителствените организации, работещи по социални въпроси. Ева Борисова от Асоциация „Родители” спомена конкретни въпроси, които пречат на насърчаването на четенето в българските училища, а именно формалното отношение към пространството и задачите в училище, работното време на училищните библиотеки и схващането, че те са място за съхранение на книги, а не за общуване. Вера Рангелова, директор Ранно детско развитие в УНИЦЕФ, наблегна на факта, че насърчаването на четенето за децата трябва да започва още от 6-месечна възраст.

Интересни конкретни примери и добри практики за стимулиране на четенето сред учениците и ангажирането им в библиотеките представиха Преслава Георгиева, учител по български език и литература в Златица по програмата „Заедно в час”, Елизабета Георгиев, библиотекар в Народна библиотека „Детко Петров”, Цариброд (Сърбия), както и представителите на Регионалния инспекторат по образование в област Смолян.

Кръглата маса завърши с интересна и на моменти разгорещена дискусия. Модераторът Милена Атанасова обяви, че тази година „Забавното лятно четене” с помощта на ЧЕЗ ще направи дарения от ваучери със суми, с които да се закупят книги.

Кампанията „Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF. Медийни партньори на събитието са Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.