Кръгла маса за насърчаване на четенето: 30.03.2012 – Столична библиотека

Актуализирането на летните задължителни списъци с книги за учениците е проблем, за който отскоро се говори много масово. За или против? Защо? Все въпроси, които родителите, учителите и ангажираните с насърчаване на четенето организации си поставят.

Тревожно високият процент българчета, отхвърлящи книгите като начин на забавление и информация, явно е стреснал не само ангажираните с възпитанието на децата хора, но и представители на различни неправителствени организации, както и на МОМН.

И ако промените в образователната система се случват доста бавно, чрез силата на високите технологии и добрите идеи, насърчаването на четенето сред подрастващите може би не е загубена кауза.

Освен усилията на местните структури на библиотеките, в последно време се открояват и национални инициативи, ангажирани с насърчаване на четенето. Една от тези инициативи е „Читателска щафета“, чието начало бе поставено през септември 2011 г. Друга също много успешна кампания, на която „Аз чета“ и „Детски книги“ партнират, е „Забавното лятно четене“, организирано от Столична библиотека и сайта Az-deteto.bg.

На проведената вчера кръгла маса в Столична библиотека, организатори и партньори по проекта, учители и представители на регионалните библиотеки излязоха с отворено писмо до МОМН с предложение летните списъци да се актуализират по преценка на учителите. Целият текст на писмото може да видите тук.

Как се стигна до предложенията? В присъствието на Н.Пр. посланика на кралство Норвегия г-жа Тове Скарстейн, Спаска Тарандова (Столична библиотека), Жюстин Томс (Аз детето) и посланиците на четенето Марин Бодаков, Аглика Дамаскова и Юлия Спиридонова – Юлка, изложиха проблемите на четенето и разкриха интересни подходи, чрез които децата да бъдат стимулирани да четат. Гледната точка на МОМН също не липсваше, представена лично от г-жа Пенка Иванова (директор дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“). А ето и малко по-подробна информация за изказванията на участниците…

Кръглата маса бе открита от директора на Столична библиотека г-н Михаил Белчев. Призивът му да върнем децата в библиотеките бе подкрепен от мисълта, че „четенето е живот“. И ако се замислим, това е чистата истина. Срещата продължи с приветствено писмо на г-жа Йорданка Фандъкова – патрон на „Забавното лятно четене“, а после посланик Скарстейн разказа за опита на скандинавските страни в насърчаване на четенето. Безценните съвети, споделени от нейно превъзходителство, бяха насочени към ролята на родителите (личен пример, посещения в книжарници и библиотеки, четене заедно) и бяха продиктувани от изводите, че четенето стимулира въображението и чрез него децата стават по-толерантни – нещо, от което обществото ни отчаяно се нуждае.

Столична библиотека в лицето на заместник-директора г-жа Тарандова представи изследването си за четенето сред децата, базирано на проучванията на институцията в периода 2008 – 2011 г. Резултатите бяха много позитивни (децата посещават библиотеката, за да търсят знания и да се забавляват, увеличена посещаемост в последните години и т.н.), но уточнението, което г-жа Тарандова направи, а именно, че са анкетирани четящите деца, всъщност не дава ясна картина какво е положението в действителност. Според изследването на Аз чета и направените изводи, ситуацията за съжаление не е розова, защото библиотеките все още се посещават от много малък процент деца. На какво се дължи това? В изказването си Юлка сподели, че родителите явно ги мързи да водят децата си в библиотеките, а сред предложенията на кръглата маса бе изказана тезата, че в учебната програма трябва да залегне задължително посещение на учениците в тези институции, за да има адекватна връзка между тези важни за образованието институции. И ако в момента високите технологии отблъскват децата от библиотеките, може би модернизирането и закупуването на по-модерни средства за визуализация на книжните приключения са правилната стъпка към пробуждане на траен интерес към четенето у деца и тийнейджъри…

Могат ли да се съчетаят компютрите с книгите? Според Марин Бодаков, напоследък сред подрастващите върлува тезата, че „четат старите и бедни хора, които не могат да си позволят висококачествени технологии“. Заплашителния тон на това твърдение подсказва, че е крайно време всички ние да вземем мерки, за да върнем любовта към литературата сред младите читатели. Защото литературата носи щастие, а върнем ли нея, ще върнем у децата любовта към истината. Силните думи на г-н Бодаков, съчетани с опита на Аглика Дамаскова (учител в Увекинд), която представи на кръглата маса работещите си идеи за насърчаване на четенето, много различни от закостенялата учебна система и на Юлка, представяща своя опит като майка, писател и активен деец за „разчитане“ на децата, поставиха основата за последвалата дискусия.

За щастие, гледната точка на МОМН звучеше напълно в тона на предложените идеи. Г-жа Пенка Иванова разказа за някои от действията на министерството в областта на четенето и разкри, че предстои провеждането на по-широкомащабна кампания, проведена от образователната институция. Кога ще се проведе въпросната кампания, ще трябва да почакаме, за да разберем. Важното обаче е, че все пак МОМН има желание за промяна на статуквото.

Заключенията от кръглата маса, изнесени в отвореното писмо, поставят едно начало. Начало на съвместна работа между институциите и организациите, ангажирани с насърчаването на четенето. И докато промените залегнат в образователната система, кампании като „Читателска щафета“ и „Забавното лятно четене“ ще бъдат белите лястовички, носещи надежда за промяна.