Кръстиха роза на името на Роалд Дал

По случай стогодишнината от рождението на Роалд Дал на изложението на цветя в Челси тази седмица в присъствието на неговата вдовица бе представена нова селекция роза, наречена на негово име, съобщава www.roalddahl.com. Цветето с великолепен прасковен цвят е препратка към „Джеймс и гигантската праскова”, първата публикувана книга за деца на големия разказвач. При представянето бе показана и нова илюстрация на дългогодишният илюстратор на детските книги на Дал, Куентин Блейк, изобразяваща розата и персонажите от книгата.

Идеята да нарече роза на името на съпруга си хрумва на Фелисити Дал през 2014 година.

„При планирането на празненствата за стогодишнината се съсредоточих върху страстите на Роалд, а градинарството, естествено, бе една от тях. Съвсем логична стъпка бе да наречем роза на негово име.”

 

През 2015 година тя се свързва с водещия английски производител „Дейвид Остин” за селектирането й.

От „Дейвид Остин” обявиха, че 2.50 паунда от продажбата на всяка роза „Роалд Дал” ще бъдат дарявани на благотворителната организация Roald Dahl Marvellous Children’s Charity. Организацията плаща за осигуряване на специални медицински сестри, които подпомагат семействата на деца с редки заболявания.