Коя е книгата, която родителите искат децата им да прочетат?

Според проучване на The Telegraph и Университета Уорчестър, проведено през 2012 г. сред 2000 възрастни, класиката „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс е книгата, която родителите биха желали децата им обезателно да прочетат. В изследването на тема „Топ десет на книги, които родителите мислят, че децата им трябва да прочетат“ викторианската приказка е събрала най-много гласове – всеки пети родител я е посочил като свой фаворит.

Изборът не е учудващ, предвид темите, на които акцентира авторът. Едни от основните мотиви в приказката на Дикенс засягат необходимостта да бъдем добри, да даваме, да бъдем щедри. Като основна ценност тя издига семейството, а най-важните поуки, които предава „Коледна песен“ касаят горчивината и разкаянието, изкуплението и превъзходството на духовното над материалното. А всичко това е актуално днес толкова, колкото и през Викторианската епоха. И още повече в навечерието на Рождество Христово.

На следващите места проучването подрежда магьосника на Джоан Роулинг „Хари Потър“, трилогията „Властелинът на пръстените“ на Дж.Р.Р. Толкин, „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, „Лъвът, вещицата и дрешникът“ на К.С. Луис, „Ферма за животни“ на Джордж Оруел, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс, „Хобит“ на Дж. Р.Р. Толкин и „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли.

„Интересно е, че най-популярните книги, които се предават от поколение на поколение, са всъщност онези със силни морални послания, закодирани в себе си. Всички книги в десетката провокират дълбок размисъл. От това става ясно, че родителите ценят и искат да предадат на децата си книгите, които представляват предизвикателство за цял живот“, коментира Ан Ханафорд, директор на отдел „Информационни и образователни услуги“ към Университета в Уорчестър.

Проучването показва още, че „Алиса в страната на чудесата“ е най-четената книга и цели 41% от възрастните са я чели, а над една трета от запитаните са чели „Лъвът, вещицата и гардеробът“ на Луис.

„Днес времето е много ценно и повечето хора нямат възможността да четат много, което прави още по-важен правилния подбор на книгите“, допълва Ханафорд.

Един от петима анкетирани на възраст 18 – 24 е заявявал, че е чел дадена книга, за да впечатли някого, а 35 – 44 годишните са най-запалените посетители на библиотеките – почти половината от запитаните в тази възрастова категория посещават библиотека. На 54% от възрастните им липсва четенето, като 30 процента си признават, че не са чели отдавна. Всеки пети не е сигурен как точно да попадне на добра книга (за щастие в България имаме „Аз чета“ и „Детски книги“ Ha Ha) и вярва, че би чел повече, ако бе сигурен, че ще хареса книгата. Това води до избор на книги по корицата, характерен за 27% от анкетираните.

Автор: Мая Коларова