Котаракът в чизми през очите на Ерих Кестнер

Историята за най-малкия мелничарски син, който получава само един котарак от бащиното наследство е добре позната на всички деца. Чели са ни я в детството и ние сме я чели на собствените си деца в различни варианти и преразкази. Гледали сме нейни филмови адаптации и театрални постановки.  А самият котарак в чизми току се появи в някой анимационен филм (например „Шрек“). Изобщо, той се е настанил толкова трайно в западната култура, че всеки – дете и възрастен – си има изграден образ за него.

А склонни ли сте да прочетете един преразказ на класическата приказка, направен от един от най-големите европейски писатели за деца от 20. век?

„Коратакът в чизми. Преразказана от Ерих Кестнер“ (изд. „Колибри“) излиза на български за пръв път и е в чудесния превод на известната преводачка Жанина Драгостинова. Кестнер следва добре позната фабула, само че в неговия вариант на приказката котаракът е доста по-характерен образ. Такива са и някои от второстепенните герои, като самият най-малък син – Ханс, или пък кралят с болен стомах и, нека си го признаем, склонност към хипохондрия.

Книгата е много подходяща за начинаещи читатели, които още се борят с думите. Историята вече им е добра позната, което ги улеснява в четенето, защото вече имат представа от действието. Самата приказка е удобно разделена на кратки глави, а шрифтът е достатъчно едър.

В допълнение книгата е богато илюстрирана с рисунки на художника Валтер Трир (илюстратор на повечето детски романи на Кестнер), които подпомагат текста и осигуряват приятни почивки на борещите се с буквите малки читатели.

Ако пък приказката се чете от възрастен, преразказът на Кестнер предлага и за тях интересни вмъкнати наблюдения за поведението и слабостите на персонажите, направени с типичния за Ерих Кестнер усет за комичното. Кой от нас не е бил в ролята на болния крал, който не знае кого от лекарите си да послуша? Или пък не се е чувствал несправедливо ощетен от близки роднини?

„Котаракът в чизми. Преразказана от Ерих Кестнер“ предлага утехата, че срещу житейските несправедливости и неволи, можем да се изправим, ако не с хитър, смел и съобразителен говорещ котарак, то със собствени сили и ум.

Купете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.