Костенурчето Жълтурчо

Ако си търсите нови истории за животните в гората, изд. „Стрийт 68“ ще ви зарадва с приказка за героичните приключения на костенурчето Жълтурчо.

Стиховете на Върбан Стоянов и илюстрациите на Весела Карапетрова са събрани в красиво издание с твърди корици, което задълго ще бъде част от детската библиотека, независимо от големия брой четения.

„Приседна баба Костенурка,

извади старата си хурка

и бавно, както от неделя,

запреде дългата къделя.“

Старата баба Костенурка решава да изплете блуза за своя любим внук Жълтурчо. Горд със своята нова премяна, той тръгва на поход из гората.

„Жълтурчо цял така облечен,

доволен, той реши, че вече,

със тези войнствени доспехи,

ще жъне множество успехи.“

Смелото костенурче обикаля из гората, но среща Ежко, Лисана, Кумчо Вълчо, Мецана с двете й мечета. Всички те го плашат, а малкото мече дори го захвърля надалече. Когато уплашеният Жълтурчо е на ръба на силите си, пред него се появява спасителка с кожа като коприна. Финалът е радостен и костенурчето дори е избрано за пръв съветник в гората, който да сложи край на всички разпри.

Историята, измислена от Върбан Стоянов, следва добре познат на децата модел: герой, който тръгва на приключение и се натъква на различни препятствия, изправя се срещу неприятели и накрая успява да докара нещата до щастлив финал.

Книгата е подходяща за децата от 3-4 години нагоре, които харесват истории като тези от поредицата „Във Вълшебната гора“ – пълни с добре познати персонажи на животни и предсказуема структура на историята. Мерената реч се лее гладко (само при една строфа има леко „задиране“), причина за което е дори по-свободното използване на езика и пренебрегването на някои правила за правопис (съвсем позволено при такъв тип творби).

Илюстрациите са интересни, свежи и в тон с текста. Чрез тях Весела Карапетрова успява да подсили ефекта от истарията и да помогне на по-малките деца да усетят настроението чрез редуването на тъмни сцени със светли. Особено симпатично е и оформлението – част от буквите на места са заменени от мънички рисунки на мравки, музикални ноти, птици, светулки и др. Тези хрумки внасят приятно чувство на разнообразие за възрастните, които ще четат за пореден път историята за „Костенурчето Жълтурчо“.

Ако ви е омръзнало от познатите истории с мечки, лисици, таралежи и други животни и търсите свежо разнообразие, непременно обърнете внимание на смелия Жълтурчо.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.