Космосът в книгите за деца: 8+6 предложения за изследователи

Темата за Космоса вълнува активно децата. Познавате ли момче, което да не се е вглеждало в звездите и да не си е мечтало да полети? Разбира се, момичетата също мечтаят и понякога стават астрономи, а друг път – дори космонавти като Валентина Терешкова. Независимо дали мъничето ви ще избере професия, свързана с ракети, НАСА, сателити и телескопи, познанията за Космоса са важни.

На пазара ще попаднете на много издания, свързани с космическите обекти. Ще се опитаме да ви предложим преглед на 6 художествени и 8 нехудожествени книги, подходящи за различна възраст, в които ще откриете както сходна информация, така и много различни допълнения.

Как да изберете книгата за вашето дете?

Изобилието от книги, посветени на Космоса, може да обърка всеки родител. Ето няколко идеи, чрез които да подберете точното издание за вашето дете:

По възраст

Възрастта е важен елемент от избора на научнопопулярни издания. Опитайте се да вземете книга, която съответства както интересите на детето ви, така и на предходните му знания по темата. По-добре е дори да преговорите отново част от информацията, отколкото да пропуснете нещо. В науката е важно стриктното следване на принципа „стъпка по стъпка“, като на всеки етап проверявате дали информацията е разбрана и овладяна от детето.

Според типа читател

Ако детето ви чете самостоятелно, изберете книгата според начина му на четене/учене. Обича ли систематизираната информация, поднесена чрез кратки и ясни обяснения? Търсете типично енциклопедично издание. Ако обаче е хаотичен читател, който се отегчава бързо от строгото поднасяне на факти и данни, заложете на книги с по-разчупена структура.

Не подценявайте капачетата, въртящите се и панорамни елементи – те стимулират любознателността и раздвижват четенето, което улеснява възприемането. Някои деца пък имат нужда да осмислят научните теми през художествени заглавия – заложете на такива, ако работят по-добре във вашия случай и използвайте възможността да допълвате темите чрез разговори.

Шрифтове и полиграфия

За много от децата, особено самостоятелните читатели, шрифтовете могат да предопределят дали книгата ще бъде прочетена или не. Ако детето среща някакви трудности в четенето, задължително търсете книги с възможно най-малко разнообразие в използваните шрифтове и следете дали се четат ясно, дали натоварват окото ви. Твърде декоративните шрифтове са тежки за неуверени читатели, а размерът и междуредието също имат значение.

Оформлението и полиграфическото изпълнение на книгите също са важни. Плюс при нехудожествените заглавия обикновено са твърдите корици. Следете обаче за формата и размера, плътността на хартията и допълнителните елементи – различните предложения са интересни на различните деца. Едни може с часове да се наслаждават на панорамните илюстрации, а други да предпочитат повече схеми и рисунки, които им помагат да възприемат информацията.

Вече е време да ви запознаем с няколко издания, които впечатлиха екипа ни:

За деца над 4 години

Книгите от поредицата „Първи въпроси и отговори“ (изд. „ФЮТ“) дават съвсем базови знания в много ограничен обем, подходящ за мъниците над 4 години. Информацията е подбрана внимателно и помага на децата да проучат темата, като тръгнат от познатите неща – подход, отлично приложим към възрастта им.

„Какво са звездите?“ разказва, че звездите са фигури с пет или повече лъча. Има дори морска или коледна звезда, а блещукащите точки в небето също наричаме звезди. Това въведение подпомага пълненето на думата „звезда“ с различни смисли, които по-нататък подпомагат и читателските умения на децата.

Чрез книгата ще научат какво представляват звездите, какви са характеристиките им, дори колко на брой са („Милиарди и милиарди.“, „Повече от песъчинките на брега…“) и какви фигури образуват. Има информация и за нашата звезда – Слънцето, и за различните по цветове и размери негови събратя. Капачетата превръщат четенето в удоволствие, докато картонените страници гарантират, че любознателните детски ръце ще могат дълго да играят с книжката.

Част от същата поредица е и „Какво е Луната?“. Чрез капачетата децата ще поиграят на „Познай на какво приличат петната?“, ще научат повече за формата на Луната (отлично е решението за демонстрация чрез картонени чинии), от какво е изградена. Има дори информация за Нийл Армстронг (съвсем базова, разбира се) и интересни особености за лунната повърхност („Следите, оставени на Луната, ще останат непокътнати милиони години, защото няма вятър да ги издуха и дъжд да ги измие.“).

В края на книгата можете да предизвикате децата да помислят какво им е необходимо, за да отидат на Луната – капачетата ще ви дадат допълнителна информация, която да предадете на детето си.

Част от друга поредица е книжката „Малки изследователи. Космонавтите“ (изд. „ФЮТ“). Информацията в нея засяга престоя на астронавтите в космоса – от пътуването с ракета към Международната космическа станция (МКС) до любопитни факти за живота на борда й. Информацията е съвсем малко, но е точното количество за възрастта на децата. Илюстрациите играят важна роля, защото помагат да допълвате с обяснения – например как отглеждат растения на борда на МКС, как спортуват астронавтите и как са закачени уредите на станцията, за да не летят заради безтегловността.

Твърдите картонени страници са подходящи за мъниците, а плъзгащите се елементи, въртящите се дискове и изтеглящите се панели допълват удоволствието от четенето. В книгата са включени и много задачи и насочващи въпроси, които стимулират наблюдателността и подпомагат диалогичното четене с детето.

За онези, които нямат проблем с английския език, отлична картинна книга е „The Darkest Dark“, написана от астронавта Крис Хадфийлд и Кейт Филиън и илюстрирана от братята Тери и Ерик Фан (Macmillan Children’s Books).

Историята по-скоро проследява отрязъка от детството на момче, което се страхува от тъмното, но мечтае да бъде астронавт. Преломният момент в живота му е 20 юли 1969 г. – датата, в която земляните със затаен дъх проследяват стъпването на „Аполо 11“ на Луната. Книгата е автобиографична и трогателна. Не очаквайте да дава сериозна научна информация – силата й е в посланието, че мечтите се сбъдват.

За деца над 6 години

„Експедиция в Космоса“ от Тимъти Напман и Уесли Робинс (изд. „ФЮТ“) е от поредицата енциклопедии на пластове. След „Експедиция в океана“ и „Експедиция в миналото“, време е да обърнем поглед към Космоса.

Героите Али, Оли и кучето Йози учат повече за съзвездията, атмосферните слоеве на Земята, Космоса, планетите, галактиките. Пластовете позволяват децата да тръгнат от съзвездията, които наблюдаваме с телескоп и да стигнат до най-голямото – галактиките, – огромните „струпвания от звезди, газ и прах, които се движат заедно, задържани от гравитационните сили“.

На пръв поглед оскъдна (защото е разположена в отделни карета, информацията е подбрана внимателно, за да надгради предходни знания, получени от децата. В началото на всеки разтвор е синтезирана и поднесена достъпно информация по темата, съответстваща на дадения пласт: съзвездия, земна атмосфера, околоземно космическо пространство, Луна, Слънце, вътрешни планети, комети и астероиди, външни планети, звезди, галактики.

Читателите ще получат допълнителна информация, поднесена като любопитни факти или чрез множеството илюстрации (например, „Африканският лешояд може да лети на височина 11 000 м.“). На всеки пласт са нарисувани и различни изображения – предизвикателства за откриватели. Децата трябва да ги откриват на разтворите, а в края на книгата е разказано кое какво е. Изданието е интересно не само заради нестандартната полиграфия, но и заради приятния и достъпен начин на поднасяне на важна и сложна информация.

За деца над 8 години

Енциклопедията „Откривател. Какво е Вселената?“ (изд. „ПАН“) от Хисела и Силвина Соколовски предлага кратка и достъпна информация за Вселената. Читателите ще научат по малко за Големия взрив, галактиките и звездите, Слънцето и Земята, за Луната и планетите.

Макар да не се вижда ясна подредба на поднесените факти (например от Земята към галактиките), изданието е съобразено с възрастта на децата и се опитва да им даде частички знания за всичко във вселената, за да могат после да профилират интересите си.

Книгата е оформена приятно – с много илюстрации и допълнителни сведения – читателят ще научи какво е компас, секстант, астролабия и телескоп, ще научи за силите, които движат вселената (гравитация, ядрена сила, електромагнитна сила) и куп други интересни подробности.

Много добро хрумване са и предложените опити и задачи (как да си представим разширяването на вселената с помощта на балон; да си направим слънчев проектор и подобни). Не е пропуснато дори и разяснението как древните ни предци са изучавали звездите и са измервали времето.

Панорамното издание „Един ден в Музея на Космоса“ от Том Адамс и Джош Люис (изд. „ФЮТ“) впечатлява с изскачащите модели, капачетата с информация и подвижните елементи.

И тук информацията на пръв поглед не е изчерпателна (няма и как да бъде, разбира се), но е систематизирана отлично – от познатото (Слънчевата система, Слънцето и Луната) през планетите, галактиките, та чак до далечния Космос.

След предлагането на информация по тези теми, допълнена с множество малки книжки, капачета, линийки и въртящи се дискове, читателят стига и до постиженията на човека в изследването на Космоса.

Децата ще научат както за космическите полети и космическата надпревара, така и за опитите за живот на Марс. Но безспорно най-впечатляващото в книгата са панорамните илюстрации, които няма да оставят и възрастните безмълвни.

„Първи знания. Космосът“ (изд. „ФЮТ“) е интерактивна енциклопедия, която следва строежа на по-сериозните научни издания, но информацията е съобразена с възрастта на читателите.

Всяка от темите е представена на един разтвор, като има въвеждащи обяснения и са обособени подтеми, които дават кратки и точни енциклопедични знания или определения. Илюстрациите подпомагат възприемането на иначе сложните данни, а прозрачните страници предлагат интересна възможност да се видят космическите тела по различен начин – отвън и отвътре.

Не са пропуснати и различни теории на астрономи и важни събития, свързани с космически открития. В края на изданието има тест за любознателните, речник и азбучен показалец. Кориците са твърди, а страниците са свързани със скрита спирала.

Художествено предложение с космически привкус е романът „Джордж и вълшебните камъни“ (изд. „Егмонт“).

Автор на книгата е Патрик Георгиев (р. 2009 г.), който разказва история за космически кораб и истински извънземен пират, който отвлича малкия Джордж в търсене на вълшебни камъни. Двамата трябва да се справят с крадците, отмъкнали от вълшебните камъни на огъня, водата, земята и танците.

Пътешествениците обикалят из българските планини и из софийските квартали, но междувременно отскачат и до планетата Мурис, на която живее добрият извънземен пират. Книгата съответства изцяло на възможностите на 10-годишен писател, но е забавна и приключенска. Можете да я използвате като отправна точка за разговори за Космоса, за планетата Земя и особено за страната ни – природните богатства на България са застъпени силно в сюжета.

За деца над 9 години

Поредицата „Може ли без математика?“ (изд. „ФЮТ“) е отлична възможност чрез интригуващ сюжет и игрови елементи да се докаже на читателите над 9 години, че тази наука е в основата на редица интересни и мечтани професии. Създадена от Хилари Колс и Стив Милс, „Да полетим в Космоса“ повежда читателя на вълнуваща космическа мисия. Тя започва с подбора на екипаж, проучване на полетите с ракети, формата и големината им.

Подготовката за полет изисква сложни изчисления на тежестта на телата в нютони, а подходящата космическа храна трябва да бъде прецизно изчислена в брой калории. На всеки етап от книгата читателите трябва да решават задачи, за да открият дали ще успеят накрая да се отправят на мечтания полет в Космоса.

Книгата е увлекателна и ще предизвика интереса дори на онези, които не харесват математиката. Оформена като комикс, тя създава усещането, че читателят просто си играе. Все пак, поднесената информация е сериозна като обем и сложност и именно играта улеснява възприемането й.

Отговорите на задачите са поместени в края на изданието, където ще откриете и речник. Книгата е отлично попадение и ще се хареса на всички любители на подобен тип игрови четива.

Поредицата „Тайният ключ на Джордж за Вселената“, написана от Луси и Стивън Хокинг (изд. „Сиела“), е една от любимите ни художествени поредици, посветени на сложната област, която покрива астрономията. В книгите главни герои са Джордж и неговата приятелка Ани, чийто баща Ерик е велик учен. Ерик притежава специален суперкомпютър, който може да отваря портали към Космоса и да изпраща двамата малки пътешественици на необикновени приключения.

Главните герои често се натъкват на злодеи и се налага да разрешават различни предизвикателства. Докато пътешестват, Джордж и Ани научават някои от най-новите теории от съвременни умове, представени като за деца. До момента на български език са издавани „Тайният ключ на Джордж за Вселената“, „Джордж търси съкровища в космоса“, „Джордж и Големият взрив“, „Джордж и неразбиваемият код“ и „Джордж и синята луна“ (изд. „Сиела“) – повечето издания вече не се срещат на пазара, но със сигурност ще ги откриете в библиотеките.

За деца над 11 години

Кристофър Едж е познат на българските читатели с наръчниците „Как да пишем страхотни истории“ и „Как да станеш страхотен автор“ (изд. „Софтпрес“). Но той пише и художествени заглавия, а Космосът и точните науки очевидно са сред любимите му теми.

„Другите светове на Алби Брайт“ е първото му заглавие за деца над 11 години, което излезе на български през 2019 г. Макар квантовата физика да е централната тема на заглавието и в него да се разглежда теорията за паралелните вселени, героят провежда невероятен експеримент, който го изпраща на вълнуващо приключение в търсене на вариант да върне майка си. Докато следват Алби, читателите ще научат за ЦЕРН, Големия адронен ускорител и черните дупки, а и не само. Художествената измислица е съчетана умело от писателя с истински съществуващи теории и гарантира, че размишленията ще поемат в две посоки: за смисъла на семейството и обичта, но и за ползата от науката.

В „Уравнението на Джейми Дрейк“ Едж отново предлага среща с герой, недоволен от битието си. Джейми Дрейк е син на командир Дан Дрейк, определен за специална мисия – да изпрати миниатюрни сонди „Светлинен рой“ до слънцеподобната звезда Тау Кит в търсене на извънземни форми на живот. Съучениците на Джейми силно се вълнуват от предстоящата мисия на бащата, само момчето е разочаровано – баща му ще пропусне рождения му ден.

Междувременно Джейми се запознава с щурата астрономка проф. Фостър. Тя се е заселила в старата обсерватория в малкото градче, в което живее семейството на момчето и е успяла да хакне телескопа „Хъбъл“, за да търси сигнали от галактиката. Тя му разказва за уравнението на астронома Франк Дрейк, според което може да се изчисли колко разумни извънземни раси би могло да има в Млечния път.

Първата среща на героя и професорката не завършва добре – момчето използва отсъствието й от стаята да зареди телефона си чрез нейния компютър и това действие му навлича куп неочаквани последствия. На телефона му се зареждат данни от телескопа „Хъбъл“ и те ще променят живота на момчето завинаги. Златната спирала, която се върти на екрана, се оказва извънземна форма на живот, която разкрива на Джейми Дрейк информация за собствената си цивилизация и му помага да разреши опасността, надвиснала над семейството му. Финалът на книгата е малко неочакван, но при художествените заглавия всичко е позволено.

„Гънка във времето“ на Маделин Л’Енгъл (изд. Интенс“) пък е великолепна книга, в която всеки може да открие по нещо. Тя е причислена към съвременните класики и е съчетание на научнофантастичен роман с фентъзи елементи. В нея ще откриете приключение – пътуване из галактиките в търсене на изчезналия баща. Има и приятелство – между брат и сестра, между момче и момиче, които тепърва може би ще открият нови светове заедно. Има я и любовта – към семейството, към живота, към света, в който живеем, към различните. Учените ще са доволни от вплитането на теорията на Айнщайн за относителността в юношеска книга, а философите – от редицата въпроси за смисъла на живота и съществуването, поставени по изключително деликатен начин от Маделин Л’Енгъл.

Ако искате да разгледате част от книгите, описани по-горе в статията, вижте видеото:

Вземете книгите от Ozone.bg (в линковете по-долу) с код DK19.
Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да търсим точните книги за Вашето дете.