Корейката Хина Бек е носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2020 година

В пряко излъчване от дома на Астрид Линдгрен в Стокхолм председателят на журито на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, проф. Буел Вестин, обяви корейската авторка и илюстраторка на картинни книги Хина Бек за лауреат на наградата за 2020 година.

Copyright: Baek Heena /Bear Books, 2019

„Кинематографичните картинни книги на Хина Бек разгръщат истории за самота и солидарност с изключителен усет за материалите, външния вид и жестовете. Хлебчета от облаци и шербетови луни, животни, феи от банята и хора се срещат в нейните емоционални миниатюрни светове. Творбите й са портал към удивителното: сетивно, замайващо и рязко“, гласи мнението на журито.

За най-голямата награда за детско-юношеска литература в света с награден фонд от 440 000 евро бяха номинирани 240 кандидати от 67 страни, сред тях и българските писателки Мая Дългъчева и Юлия Спиридонова.

Хина Бек е един от най-разпознаваемите творци на картинни книги в Южна Корея. Оригиналният й визуален стил включва миниатюрни, ръчно изработени фигурки и прецизно осветени и заснети задни планове. Публикувала е 13 картинни книги, популярни в Азия, някои от които са преведени на други езици. Една от най-успешните й книги, Cloud Bread (Хляб от облак), е публикувана на английски през 2011 г.

Хина Бек е родена през 1971 г. в Сеул. Учи образователни технологии в Ewha Womans University в родния си град, както и анимация в Калифорнийския институт по изкуствата. Известно време работи в сферата на рекламата и по мултимедийни продукти за деца. Започва да създава собствени картинни книги след раждането на дъщеря си. Оригиналните й техники и артистични решения вдъхват нов живот на картинните книги като медия. За работите си Бек е отличена с множество корейски и международни награди.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира най-напред номинациите, а после и лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони.

Сред досегашните 17 носители са Шон ТанХюс Кайер, Морис СендакКристине НьостлингерКатрин Патерсън и Мег Рософ.

Номиниращ орган за България от 2015 г. насам е фондация “Детски книги”, която излъчва първите български номинации. Номинирани творци през годините са Любен Зидаров, Юлия Спиридонова, Виктор Самуилов и Мая Дългъчева.