Конкурс за детска рисунка запознава децата със световното движение Буккросинг

За втора поредна година сайтът „Аз чета“ и НЧ „Читалище.то“ обявяват конкурс за детска рисунка „Книги-пътешественици“. Малките художници от първи до четвърти клас ще имат пълна свобода по отношение на материалите и техниката на рисуване, за да претворят фантазиите си за пътуващите книги, които обикалят света и търсят нови читатели.

В първото издание на конкурса участваха над 200 деца от цяла България. Новост в регламента на конкурса тази година е въвеждането на отделна категория „Дигитална рисунка“ за творби, създадени с помощта на дигитални инструменти.

Буккросинг е световно движение да се оставят книги на публични места, за да бъдат намерени от други хора, които на свой ред да ги „освободят“, след прочитане. По този начин книгите стават истински пътешественици, а междувременно освен историите на своите страници, разказват и историите на своите пътувания и читатели-домакини в сайта bookcrossing.com. Пътуването на всяка книга може да се проследи чрез генериран уникален код на сайта при регистрацията й.

Подробности за условията на конкурса можете да прочетете на сайта „Аз чета“. Крайният срок за изпращане на рисунките е 25 април (важи датата на пощенското клеймо). Наградите са осигурени от издателствата Софтпрес, Фют, Емас и Бяла лодка. Партньори на конкурса са фондация „Детски книги“ и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Медиен партньор е сайтът Peika.bg.

В публикацията е използвана снимка на рисунката на Анета Филипова, носител на специална награда от първото издание на конкурса „Книги-пътешественици“ – 2015г.