„Конкистадор“ – вихър от завоеватели, злато и зли божества

„Страхът бяга от вас, щом сте близо до онова, което ви плаши.“

„Конкистадор“ (изд. Унискорп) е впечатляваща книга, която трудно ще подминете в книжарницата. Първата част от историческия комикс на Жан Дюфо и Филип Ксавие е голям формат, твърди корици с лак и приковаващ погледа профил на конкистадор.

Историята между кориците е не по-малко завладяваща от външността на книгата. Годината е 1520-та, а отрядът на Ернан Кортес е добре приет в Теночтитлан – столицата на император Монтесума. Белите завоеватели са приемани за теулес (богоравни) и се ползват с благоволението му. Императорските съмнения обаче се събуждат, когато испанският крал изпраща Панфило де Нарваес да залови и накаже Кортес за отклоняване на плячкосаните богатства към собствения си джоб вместо към кралския.

Все пак Монтесума спазва обещанието си и показва на Кортес златното си съкровище с думите „Това е най-лошият господар. Не се подлъгвай.“ Испанецът, разбира се, пренебрегва съвета на Монтесума и преди да замине за решителната среща с де Нарваес му хрумва хитър план как да си върне благоразположението на испанската корона, като едновременно заграби нещо и себе си. За зла участ, освен златото, европейците вземат и амулета на бог Теекизлака, което открехва вратата за завръщането на злонамерени сили в света на хората, а завоевателите се превръщат в бегълци.

„Конкистадор“ е ударно начало на увлекателна история, през която ни повежда нашият разказвач Ернандо Ройо като си припомня събитията, които почти довеждат до смъртта му. Ройо е член на отряда на Кортес, който е изгубил вярата си и се мисли за безскрупулен, макар началните му думи да намекват за настъпила промяна след сблъсъка със злонамерения бог Теекизлака. Дюфо умело изгражда зловеща атмосфера и сцена за възхода на зли богове и сили, в чийто водовъртеж се оказват повлечени и хората на Кортес. 

Рисунките на Ксавие са много въздействащи, особено мрачните сцени. За да предаде динамиката на действието, суровата обстановка и постоянните опасности, в които живеят конкистадорите, художникът умело редува различни по големина и ориентация панели, сменя близки планове и такива от птичи поглед. Имайте предвид, че поради сцените на насилие и голота, комиксът е подходящ за читатели над 16 години.

Всъщност Дюфо и Ксавие не разказват просто една приключенска история в интересен исторически период, а провокират читателите да се замислят за върховенството на материалното в европейската ценностна система и пренебрежението към културата и духовните вярвания, с които се сблъскват при завоюването на Америките.

До последната страница на първата част вече бях успяла да навляза в историята, да усетя мрачната атмосфера и бях силно заинтригувана как ще се развият историята и героите. Затова резкият финал беше доста дразнещ, но пък е причина да очаквам продължението с нетърпение. Поздравления за смелостта на изд. Унискорп да започне подобен проект като не прави компромис с качеството на българското издание и се надявам, че издаването на поредицата на български ще бъде довършено.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.