Комплекти за разказване на истории помагат на преждевременно родени бебета в Стоук

В болницата Royal Stoke University Hospital в английския град Стоук-он-Трент започва нов проект, който да вдъхнови семействата да четат и да пеят на преждевременно родените си бебета, съобщава на сайта си благотворителната организация National Literacy Trust. Тя насърчава детската грамотност сред непривилигерованите общности в Обединеното кралство, а проектът е част от кампанията „Стоук чете“ – съвместна инициатива на организацията и градския съвет на Стоук-он-Трент.

В рамките на проекта, на родителите, чиито новородени деца са в неонатологичното интензивно отделение на болницата, ще бъдат дарени специални „комплекти за разказване на истории“. Всеки комплект съдържа:

  • книжка
  • съвети за подпомагане грамотността на бебето
  • информация за библиотеките в Стоук-он-Трент
  • таблица, с която родителите да проследяват основните етапи в развитието на детето
  • информация за блога на майка на преждевременно родено бебе
  • бележник и химикал за да водене на дневник по време на престоя в болницата.

Инициаторите на проекта се надяват, че когато четенето стане част от семейното ежедневие в болничното отделение, родителите ще продължат да четат с децата си и у дома. По думите на Джейсън Вит, мениджър на подразделението на National Literacy Trust в град Стоук:

„Когато едно бебе се роди преждевременно, родителите често се чувстват безпомощни и търсят всякакви начини да му помогнат. Четенето на книги и пеенето могат да имат огромно влияние върху мозъчното развитие на новороденото и да му донесат облекчение в трудния период. Бебето разпознава гласовете на родителите си, така че когато те му четат, то се чувства по-спокойно и обгрижено.“

Изследванията сочат, че говоренето, пеенето и четенето на преждевременно родени бебета подпомага развитието на невронните връзки в мозъка, което улеснява речевите и езиковите им умения в по-късна възраст. Разказването на истории пък помага на родителите да изградят емоционална връзка с новородените си деца, особено когато не могат да ги държат в ръцете си.