Колко струва добротата? Виж в „Елмър и дъгата“

Поредицата за карирания слон Елмър от Дейвид Маккий е сред най-добрите предложения за малки слушатели. С малко текст и пъстри илюстрации, всяка от книгите предлага куп възможности за развитие на мисленето, наблюдателността и дори базови умения като разпознаване на цветовете или противоположностите. Освен това, книгите на британеца учат децата, че да си различен на външен вид, не те прави различен по душа – важно е само да си истински приятел. Твърдението му се потвърждава отново в книгата „Елмър и дъгата“ (изд. „Жанет 45“).

Елмър и неговите събратя слонове се крият от проливния дъжд и гръмотевиците. Въодушевен от красотата на бурята, карираният слон се надява да види и дъга за десерт. Надеждите му не се оправдават напълно, защото дъгата е избързала да излезе и цветовете й са се отмили.

Решен да помогне на дъгата да блесне отново в пъстра премяна, Елмър тръгва да търси къде са краищата й, за да й даде от неговите собствени цветове. На помощ му се притичват и другите животни, които желаят да помогнат на дъгата. Те обаче се притесняват какво ще стане с приятеля им, когато даде на дъгата от своите цветове.

Дългото лутане в търсене на краищата на дъгата завършва при водопада – именно там животните откриват началото на белезникавата ивица, прорязваща небето. Докато се споглеждат и се притесняват за Елмър, героите виждат как дъгата заблестява в цялото си цветно великолепие. Карираният слон пък си е същият, защото…

„Има неща, които можеш да раздаваш до безкрай, без да изгубиш дори прашинка от тях. Щастието например или любовта, или моите цветове.“

Книгите за карирания слон Елмър са впечатляващи с опростения си език и ярките илюстрации. Този олекотен изказ не бива да заблуждава възрастните – под шарената повърхност се крият дълбоки послания и доста възможности за разговор с децата. „Елмър и дъгата“ не прави изключение от брилянтните хрумвания на Дейвид Маккий. В нея са събрани посланията за споделянето и предоставянето на помощ, които понякога не изискват да дадеш пари или материални ресурси, а да бъдеш човек… т.е. слон.

Преводът е на Манол Пейков, а редактор е Нева Мичева. Финалът е неочаквано щур и ще накара дори най-сериозния възрастен да се усмихне, защото това е суперсилата на Елмър – да прави всички щастливи!

Не пропускайте и другите книги на британския илюстратор, издадени на български и се гответе – на 26 май 2018 г. ще отбележим Елмъров ден за втори път! Повече за поредицата, писателя, идеи за игри и занимавки, свързани с предстоящия празник, ще откриете тук.