Кой прави детските книги: писателят Стефан Цанев

Стефан Цанев е драматург, поет и писател. Завършва журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Работил е като кореспондент, редактор в Студия за игрални филми и е бил драматург на редица театри в страната. Автор е на стихове, драми, публицистика и есета. Сред знаковите му творби са романът „Мравки и богове“ и 4-томната историческа сага „Български хроники“. Стефан Цанев пише и редица стихове и пиеси за деца.

Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му са играни в повече от 200 театри в България и по света. Стефан Цанев е носител и на редица престижни отличия, сред които орден „Стара планина“ I степен – за цялостен принос към българската култура (2006 г.), Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (1992 г.), Националната награда за литература „Иван Вазов“ – за цялостен принос към литературата (2004 г.), Националната награда „Христо Г. Данов“ – за „Български хроники“ и за цялостен принос към българската книжнина (2011 г.), Наградата „Орфеев венец“ – за високи постижения в съвременната поезия (2012 г.), Наградата „Икар“ – за изключителен принос към българския театър (2019 г.).

Малките читатели от всички възрасти го познават добре покрай неговите „Анини приказки“, илюстрирани от Климент Денчев. А за екипа ни е чест, че писателят прие поканата ни и отговори на няколко кратки въпроса:

Опишете се с 5 думи:

Пиша, за да се забавлявам.

Кое е най-трудно в работата Ви?

Началото.

А най-вдъхновяващо?

Краят.

Ако не пишехте книги, щяхте да бъдете…

Астроном.

Коя детска книга Ви е разсмяла най-много?

„Мечо Пух“.

А коя Ви е натъжила най-силно?

„Без дом“ на Ектор Мало.

Ако можехте да се запознаете с един-единствен любим герой от книгите, кой бихте избрали?

Малкият принц.

Ако можехте да живеете в детска книга, коя щеше да е тя и защо?

„Малкият принц“. Защото щях да мога да пътувам сред звездите.

Когато Ви попитат за детски книги, най-напред се сещате за…

Малкият принц“.

Три неща, които не знаем за Вас?

  1. че като ученик съм печелил републиканска олимпиада по математика
  2. че никога не съм участвал в литературни конкурси
  3. че не коментирам свои колеги писатели, освен когато изпитвам неудържимо желание да изразя възторга си от тяхно съчинение или жест.

Какво ще пожелаете на българските читатели?

Да четат. По този начин ще живеят в много светове.