Кои са победителите в конкурса „Измислих нова дума“?

С конкурса „Измислих нова дума“ искахме да отбележим 100 годишнината от рождението на безспорния магьосник и творец на нови думи Роалд Дал. Очаквахме силен интерес към създаването на нови думи от децата, защото вярваме в силата на тяхното въображение и необятността на фантазията им. Все пак не очаквахме да получим повече от 160 новоизмислени думи от цялата страна, включително и от една учителка! Сред думите, сътворени от децата, има страхотни попадения, затова ще съберем всички получени предложения в специален шантав речник.

На екипа ни бе наистина трудно да изберем само 5 думи, но ето кои малки словосъздатели ни впечатлиха най-много:

1. Юлия Здравкова, 4а, ОУ „Любен Каравелов“ – Попово

Човекостник – човек, който върши добри за хората дела

2. Кристин, 4в, ОУ „Любен Каравелов“ – Попово

Зайчодил – страшен заек, като крокодил
Моливозъб – молив за гризане в час

3. Цветелина Тодорова, 12г., Нови Искър

Всичковършачка – мама

4. Камен Филипов, 10г., София

Какавей – това е птица от семейството на славеите. Тя не може да чурулика и само припява „как-как-как“. Обикновено пее само близо до славей, защото всъщност го пита: „Ама ти КАК-КАК чуруликаш така?“

Растожил – това е вид растение с остри шипове, които растат като жилото на пчела. Растожилът расте само по диви места, живее само пет години. Като пониква, жилата му са по 5 сантиметра и после с всяка година нарастват с по 1 сантиметър. Когато го доближиш на един метър, почва да издава звуци – бжил, бжил, за да те предупреди да бягаш, иначе бодлите му ще се разхвърчат и ще те ужилят много. Растението е враждебно към хората.

5. Стефания Антоанова Чилингирова, 4в, ОУ “Св. Кл. Охридски“, Хасково

Смехояд – чудовище, което се храни със смеха на децата

Всеки от тях ще получи екземпляр от “Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия от Роалд Дал”, осигурени от издателство “Ентусиаст”, за да могат да продължат да творят не само думи, но и вкусотии.