Когато те обземе безпокойство

Нямах никакви очаквания към книгата за деца When worry takes hold на американката Лиз Хаске, тъй като не бях чувала нищо за тях двете. Имах малко свободно време, книгата е едва 30-ина страници, затова започнах да чета почти веднага след като я получих.
Признавам, че отдавна не се бях изненадвала толкова приятно. When worry takes hold разказва историята на малката Мая, която се безпокои от всичко – дали ще може да заспи в тъмното, дали ще има някой познат на партито за рожден ден, на което отива, дали няма да се нарани на детската площадка. Поводите за безпокойство са многобройни и постепенно тревогата превзема живота на момиченцето. То не иска да се отделя от успокояващото присъствие на родителите си и да остава само с тревожните си мисли.
Може ли Мая да се пребори? Кой може да победи безпокойството? Не се безпокойте! Тревогите си имат силен враг, когото можем да привлечем на наша страна и да си върнем радостта от живота. В края на книгата малките читатели дори ще намерят указания как да овладеят силата за справяне с безпокойството.
Лиз Хаске, която живее и преподава в България, е написала изпълнена с разбиране и състрадание книга за проблем, който често остава незабелязан или пренебрегван в свят прекалено „шумен“ и забързан, за да обръща внимание на тези, които са склонни към безпокойство. Всеки родител на по-чувствително и затворено дете ще разпознае негови черти в лицето на Мая. Вярвам, че When worry takes hold може да бъде чудесен помощник за идентифициране и разрешаване на проблема от детето без то да се стресира или неволно да му се насажда усещането за непълноценност. Книгата е най-подходяща за деца от 5 до 9 години, а удоволствието от достъпния и увлекателен текст на Хаске се допълва от очарователните и жизнерадостни илюстрации на Инсун Нам.
 
Лиз Хаске ще представи своята книга на 4 ноември (събота) от 15:00 до 17:00 часа в + това (ул. Марин Дринов 30). Не пропускайте да чуете откъси от книгата, да се запознаете с авторката, да си купите книгата с автограф и да се включите в различни творчески занимания.
 
Автор: Лора Филипова