Когато емоциите вземат своя връх

Десислава Динчева е родена през 2000 г. и е ученичка в 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“. В продължение на две години е била главен редактор на „Малък училищен вестник“. Участва активно в литературни конкурси и езикови олимпиади. През 2012 г. печели трето място в Националния конкурс „Ние сме във времето и времето е в нас. То нас обръща и ние него“. Част е и от основния състав на Танцов ансамбъл „Средец“.

През 2018 г. излиза дебютната й стихосбирка „Емоциите ми вземат своя връх – отново съм си вкъщи“. С удоволствие споделяме впечатленията на г-жа Радостина Койчева, учител по литература в 164. ГПИЕ – София, за дебютната книга на Десислава.

Ще Ви представя една малка книжка, пълна с мнооого пеперуди и обич, в която едно 18-годишно момиче възкликва: „Емоциите ми вземат своя връх и отново съм си вкъщи“. Когато си на толкова крехка възраст, а си надарен или наказан с изключителна емоционалност, често заставаш на ръба на сърцето или се влачиш по повърхността на емоционалните отломки, търсиш заслон, врата за намерения по пътя ключ, уютното вкъщи.

Но тези стихове няма да Ви съборят в пропастта на екзистенциалната драма, толкова характерна за подрастващите, а ще Ви изненадат с мъдро порастване, с намерени емоционални посоки, които извеждат от бездната на нищото. Героинята на тази поезия тича из живота и макар често да пада в капана на дните му, намира сродна душа и споделя пъстро, смело, откровено. Светът й е пълен с пеперудени мечти, но тя вече знае, че в житейския кръговрат спирка няма и бурните вълни на ежедневието ни блъскат в айсберг, затова води своята борба зад борда да не изпадне нашето си. Тя пулсира с морските приливи и отливи и се слива с танца, защото е разбрала, че без танц на краката е леко, / но на душата теглилото лежи.

Дебютната стихосбирка на Десислава Динчева е победа над мъглата в живота, в нея дори залезите носят в себе си единствено изгреви и едно чудо призовава другите чудеса в живота си: сбъдвай ни…/ днес,/ утре,/ винаги…

Словото е не илюстрирано, а дописано елегантно от рисунките на Диана Шентова, която е ненатрапчив съавтор и съмишленик в споделянето.

Докоснете се до тези откровения и отново ще сте си вкъщи, а вятърът и навън, и у вас ще замре.

Представянето на книгата ще бъде на 27 януари (неделя) от 17 часа в Дом на културата „Средец“ с участието на танцов ансамбъл „Средец“.