Когато дъжд вали, въображението празнува

Книгата от семейната библиотека, която като дете ненавиждах заради заглавието, бе „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ на Богомил Райнов. Спорех мислено с човека, позволил си да убеждава читателя, че мрачното и скучно дъждовно настроение може да бъде хубаво. Днес, много години по-късно, мога да си обясня ненавистта към дъжда с неумението ми да играя сама и да мечтая смело. „Когато дъжд вали“ на турския художник Феридун Орал (изд. „ЕМАС“) ме върна тъкмо към тези спомени.

Дъждът се лее като из ведро, вятърът бучи, а малкият Джем гледа природната стихия през прозореца.

Когато времето е лошо, момчето играе в стаята си и мечтае. Орал ни го представя в началото на вълнуващ ден, пълен с много забавления:

Вдъхновен от своите любими играчки, малкият Джем посещава пчелите, жужащи в цветята на майка му. После помага на зайците да донесат плодова торта.

Горските обитатели също не са подминати – елени, лисици, таралежи и катерички – всички са включени в играта.

По пътя си момчето стига до Африка, Южна Америка, плува с пингвините и похапва сладолед със Снежния човек.

Мечките високо в планината се срещат с нов приятел. През този дъждовен ден Джем успява да измисли куп вълнуващи игри.

„Когато дъжд вали“ е чудесно намигане както към малките, така и към възрастните. Понякога, в старанието си да бъдем перфектни родители, не позволяваме на скуката да навлезе в живота на децата и се опитваме да им намираме нови и нови забавления. Не трябва да забравяме обаче, че скуката е пръв приятел на въображението – когато детето скучае, то е склонно да превърне в интересно средство за игра дори най-обикновения предмет. Дъждът, от своя страна, ограничава родителите да измислят купища забавления навън с приятели и подпомага разгръщането на детските мечти.

Книгата е приятна за четене, провокира децата да се понесат на вълнуващо приключение със своите играчки. Нежните илюстрации на художника разказват още стотици истории, стига да се вгледате в тях. Твърдите корици, хубавата хартия и преводът на Сабрие Тете превръщат изданието в чудесен подарък за детето, който може да бъде отлично комбиниран с „Край на мита за добрата майка“ от Алисън Шейфър за родителя.

Автор: Вал Стоева