Книжки Hello Kitty с релефни елементи и българска изненада

Hello Kitty определено е сред най-предпочитаните героини от малките дами. И понеже обожанието към миловидното коте е твърде масово, аз умишлено странях от него до момента, в който не открих цяла серия от книжки за най-малките. Изкушението бе твърде силно и ме глождеше – дали ще имат някаква образователна стойност, дали не са просто комерсиален продукт за „зарибяване“ на децата… Ето какво се оказа:

Към момента на пазара ще откриете следните заглавия от поредицата Hello Kitty: „Животните“, „Моят ден“, „Какво обичам“ и „Брой до пет“ (изд. „Хермес“). Всички те са с джобен размер, подходящ за разнасяне навсякъде от малките си притежатели. Картонените страници са твърди и гланцирани (не позволяват отлепване на хартиен слой и са издръжливи на мазни пръстчета), цветовете в книжката са пастелни и съчетани хармонично, а релефните елементи са истинско очарование за малките изследователи (и техните родители).

Описаните по-горе характеристики вероятно щяха да ме зарадват, но не и да ме трогнат толкова, колкото следният факт – за разлика от световните издания от тази поредица, в българските са прибавени двустишия, сътворени не от друг, а от Петя Александрова! Тази българска изненада ме трогна много, защото с подобен подход книжките придобиват завършен вид, а и ми се струва, че чрез ритмичните стихове децата ще получат по-пълноценно запознаване с предложената тема:

„Падне ли мрак и засветят звездички,

Сънчо ми шепне: „Спете, очички!“

„После отиваме в парка зелен.

Искаш и ти ли? Хайде със мен!“

– От „Моят ден“, ИК Хермес

Разбира се, поредицата изглежда по-подходяща за момичета, но вероятно и момчетата ще се зарадват на релефните елементи и стиховете. Ние тествахме „Животните“ върху Дàниел (на 1,5 г.) в проект „Експериментът“ и той разпознаваше кравата, кончето и патенцето съвсем успешно. Не обърна особено внимание на Кити, но релефните елементи му допаднаха.  

Затова, ако детето ви е почитател на Хелоу Кити, не се двоумете дали да посегнете към книжките с релефни елементи. Изборът ви няма да е погрешен 🙂

Автор: Вал Стоева

Консултант: Рада Тилкова