Книгите учат децата на повече редки думи от телевизията

Изследване на американски учени потвърждава теорията, че книгите помагат на децата да развият своя речников запас. Според данните, публикувани в сайта bustle.com, това се дължи на факта, че детските книги съдържат голям брой редки думи. По този критерий те изпреварват повечето телевизионни предавания и дори ежедневните разговори между колежани. Ето защо книгите помагат на децата не само да подобрят уменията си за четене, но и да обогатят лексиката си и да научат повече за света около себе си.

Но какво всъщност са „редки думи“? Изследователите са се позовали на стандартен метод за отчитане колко често една дума се използва в английския език („standard frequency count of English“). По този начин са установили, че „съм“, „и“, „във“, „на“ са сред десетте най-употребявани думи, докато „вибрирам“ („vibrate“) е на позиция 5000 по честота на използване, а „усилвател“ („amplifier“) се нарежда под номер 160 000. Според учените „редките думи“ са всички след номер 10 000, които обикновено остават извън речника на децата до четвърти-шести клас.

Резултатите от проведеното проучване показват, че от 1000 думи в една детска книга, 30.9 могат да се класифицират като редки. За сравнение повечето телевизионни предавания за възрастни съдържат 22.7 редки думи (на всеки хиляда думи), детските програми – 20.2, а в ежедневните си разговори дори завършилите колеж използват не повече от 17.3 редки думи.

Изследователите Ан Кънингам и Кийт Станович коментират:

„Ако искаме децата да увеличат своя речников запас след началните класове, е необходимо по-често да ги срещаме с нови и редки думи. И именно книгите имат най-голям потенциал в тази насока. Да, децата могат да научат нови думи от телевизионните предавания и разговорите, но истинският извор за обогатяване на лексиката са детските книги.“

А защо е толкова важно да знаем повече редки думи? Според учените силата на нашия речник се крие не в това да знаем 10 000 често срещани думи, а да разбираме значението на по-голям брой редки думи. Колкото повече редки думи знае едно дете, толкова по-лесно е за него да научава нови, защото е развило умение да прави сравнение между думи със сходен произход и значение. Това от своя страна позволява на децата да четат по-лесно и по-бързо да вникват в текста. Според учените речниковият запас е от изключителна важност и за успеха в училище, тъй като по-богатата лексика позволява на детето да разбере по-добре преподадената му информация.

Данните от проучването показват, че няма нужда да карате децата да четат сложни книги, които не им харесват. Можете да ги оставите да се наслаждават на своите любими детски произведения, които не само ще ги научат на нови думи, но ще им разкрият и удоволствието от четенето.

Превод: Цветомила Димитрова