Книгите победители в „Бисерче вълшебно“ 2015 вече са известни

На 22. април в галерия Credo Bonum на официална церемония бяха обявени трите най-добри детско-юношески книги за изминалата календарна година, избрани от децата, в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев за втора поредна година.

Гости на церемонията бяха представители на организациите партньори на наградата, издатели и други представители на книжния бранш. Сред гостите на церемонията бе и доц. д-р Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност, който обяви, че второто издание на кампанията „Чети с мен“ ще се проведе на 6 юни тази година.

В категорията „Откриватели“, в която гласуваха децата на възраст от 6 до 8 години, със 132 гласа победител стана „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” (изд. Лабиринт). Второто място с 90 гласа е за „Азбучни гатанки“ с автор Любомир Николов (изд. Софтпрес), следвана по петите от „Боско: Елфите“ (изд. ФЮТ) с 89 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 138 читателски гласа събра „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” и те се оказаха достатъчни за първото място. 128 деца са оценили достойнствата на “Двете Кралства: Разкази за гласовете на Щастието” на Катя Антонова (изд. Рибка), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място пък се поделя от “Детективите Агата и Лари: Престъпление в Айфеловата кула” и “SOS Животни в беда: Спасяването на болните кученца” (и двете на изд. ФЮТ) с по 123 гласа.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е с автор Рик Риърдън. Тийнейджърите предпочетоха „Сняг вали“ (изд. Егмонт България). Книгата получи 75 гласа. Второто място остана за г-н Риърдън и “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп” (изд. Егмонт България“) с 66 гласа, а 40 гласа отредиха третото място за “Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. Ибис).

По рано през деня отново в галерия Credo Bonum бе открита изложба с рисунките на учениците от НУИИ „Илия Петров“, София, на тема „Чети и мечтай“, които станаха основи за плакатите на „Бисерче вълшебно“ 2015. Изложбата може да бъде разгледана до 27 април.

Всички деца са поканени да се включат в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите, а в края на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, които ще получат специални награди изненади от основния спонсор на кампанията Da Vinci Learning, електронен четец от „Детски дневник“, подаръци от Ozone.bg, книжарници Orange Center и „Игрите на ГоГо“, комплекти с книги, както и още допълнителни изненади. Всички деца от София, дали своя вот за любима книга, както и посетителите на детския празник, ще могат да се включат и в отделна тематична томбола с награди, осигурени от Bulgaria Mall.

На 13 май 2015 г. за втора поредна година наградата „Бисерче вълшебно“ ще се включи и в европейската инициатива „Нощ на литературата“ със собствено читателско гнездо. На 6 юни пък ще стане част от кампанията „Чети с мен“.

Партньори на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015 са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национален център за книгата към НДК, Столична библиотека, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”, Чешки център в София, фондация „Credo Bonum“, НУИИ „Илия Петров“ – София, сдружение „Писалка и перо“, много библиотеки и читалища от цялата страна, както и книжарници store.bg, „Сиела“, „Приятели“, „Orange center“, „Хермес“, „Фют“, книжен център „Гринуич“, bg-mamma.com, Ozone.bg, „Жар-птица“ – Варна и „Приказка без край“.

Медийни партньори са Детски Дневник, Az-Deteto.bg, TeenProblem.net, Програмата Kids, Книголандия, сп. Bravo, БГКниг@, Radio Family, Данибон, Цитаделата, Книгозавър, Алиса в чизми.