7 книги за жилищни неволи и радости

Хората сме социални същества. Най-хубавите ни моменти и най-силните тревоги обикновено идват от общуването с другите. А понякога да намерим общ език с хората около нас е истинско предизвикателство! И докато на улицата можем просто да подминем този, който ни ядосва, то с близките и съседите е добре да поддържаме добри отношения. Оказва се, че темата не е чужда и в детските книги. В тях също живеят добряци и дразнители, тихи натури и заразно шумни образи. Не ви ли се вярва? Можете да почукате на някоя от вратите им!

Ах, тези барбарони! Те са впечатляващи, талантливи, цветни и любими на малчуганите от 2 до 7 години. Но също имат своите трудности. Един ден барбароните установяват, че старата къща е прекалено тясна за голямото им семейство. Героите на Тизон и Тейлър бързо намират красиво и просторно жилище, в което да се преместят, ала модерното строителство не им позволява да се порадват задълго. Фамилията остава на улицата и решава самостоятелно да построи „Къщата на Барбароните“ – такава, каквато я вижда в мечтите си.

Книгата можете да намерите с логото на изд. „Фют“.

Мумин и добре да живее, идва ден, в който на гости пристига Мюмлата с многобройната си и немирна челяд и превзема дома му. С насърчение от малката Мю, „Муминтрол строи къща”, която обаче не се получава съвсем по план. Книгата е част от комикс поредицата на изд. „Жанет 45“ за симпатичните герои на Туве Янсон и ще достави наслада на читателите между 11 и 13 години.

Научете повече за оригиналната Муминска къща от тук.

„Щастливата къща“ от Елена Фелдман, изд. „Изток-Запад“

Къщите събират под покрива си различни съдби и характери. „Щастливата къща“ на улица „Мармаладена“ например помества в себе си обитатели, които не считат за нужно да проявят търпение и разбиране един към друг. От прозорците и през стените непрестанно се разнася какофония – плачат деца, тракат тенджери, бумти музика, бръмчи бормашина. На Къщата всичко това й омръзва и един ден…си тръгва. А когато обитателите й не я намират на старото място, най-сетне осъзнават, че нещо трябва да се промени.

Прочетете повече за чудната Къща на Елена Фелдман ето тук. Това е поредното заглавие на изд. „Изток-Запад“, което ще очарова децата от 2 до 7 години!

8 е необикновено число. Защото на ул. „Червенушка“ №8 се кипри тухлена къща, населявана от мечоци, прасчовци и мишки, кенгурута, бухал и котка. Една студена вечер мечките се настаняват по леглата си и нагласят часовника за…месец март. Но тъкмо когато се унасят в сън, от съседната врата се чува „до-ре-мяууу“! Животните бързо разменят апартаментите си и всичко утихва. Но тъкмо когато мечоците отново се унасят в сън, друг шум идва през тавана. Ще успеят ли съседите да се помирят помежду си?

Пола Шер и изд. „Мармот“ са готови да покажат „Кой вдига врява“ на читателите между 5 и 9 години.

Мишоците „Миш и Маш“ определено не са добра компания. Те вдигат шум, канят съмнителни гости и вършат страхотни бели. Най-лошото обаче е, че цапат и разхвърлят толкова геройски, та успяват да доведат до отчаяние спретнатите си и скромни съседи – мравките. Работливите дребосъци опитват какво ли не, за да се отърват от нахалните мишки, но напразно. Неочаквано късметът се усмихва на мравките и семейство новодомци се настанява на етажа на Миш и Маш. А за мишоците всичко се променя, когато чуват някой да казва „Ще готвя миш-маш“.

Римуваната приказка на Анита Тарасевич (изд. „Хермес“) е създадена за децата между 4 и 8 години.

Илюстрациите несъмнено са нещото, което грабва от пръв поглед всеки, поспрял погледа си върху „Хмутовете“ на Ирен Леви (не се подвеждайте обаче – книгата е подходяща за деца между 9 и 13 години). Хмутовете, тези малки и своенравни създания с ярки индивидуалности, живеят в изоставена къща на края на изоставен град. Кратките истории от общия им живот повдигат по забавен, но и философски начин темите за различията между хората, справянето с конфликтите, измамата и пр.

С хмутските приключения ни запознава изд. „Класика и стил“.

Накрая предлагаме да се позабавлявате с „Къща, пълна с животни“ от Сабина Конечна и Сузана Дрийдка Крута (изд. „Миранда“). За какво разказва книгата? За една дупка, появила се незнайно как в оградата на Зоологическата градина. И за животните, които веднага се възползват от момента, тихомълком напускат зоопарка и се настаняват в съседната къща. Разбира се, те успяват да сътворят какви ли не бели – да преобърнат гардеробите, да се покатерят по мебелите, да изядат храната.

В къщата успяват да се скрият 86 животни! Приканете малките читатели (2-5 години) да претърсят добре страниците и да разтворят капачетата, за да намерят всички космати, пернати, лазещи, ходещи или летящи „съквартиранти“.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.