Книги за децата и технологиите

Отношението на децата към технологиите може да бъде доста смущаващо за родителите. Обсебеността от екраните често изглежда непобедима. Възлагаме надежди на лятото да извика навън нашите момчета и момичета, но понякога дори то не успява да грабне умовете и сърцата им. На помощ идват книгите, с които привличаме вниманието на читателите към тази така важна тема.

„Франклин и компютърната игра“ от Полет Буржоа, изд. „Фют“

Любимото костенурче Франклин се притичва на помощ в най-различни ситуации от живота на децата. Франклин обича приятелите си и намира време да поиграе с всеки от тях. Но един ден бобърчето Боби се сдобива с нова компютърна игра, в която костенурчето мигновено се влюбва. От този момент нататък Франклин сякаш забравя за приятелите си и за игрите навън, а времето започва да „изчезва“ по странен начин. Какво ли ще предпочете той накрая?

„Мързеливият картоф“ от Джори Джон, изд. „Таралеж“

Запознайте се с един картоф от особен сорт. Той не е червен, ранен или сладък, а просто мързелив. Обича комфорта на дивана и удобството, което технологиите му носят. Разполага и с цяла стена екрани, от които може да наблюдава целия свят и да си говори с приятелите! Та за какво му е изобщо да става? Всичко се променя, когато картофът получава доставка – нова и непозната джаджа. Когато решава да я включи в мрежата, екраните угасват, в къщата настъпва мрак и тишина, а мързеливкото е принуден да излезе навън…

„Толкова много ТВ“ от Джен и Стен Беранстийн, изд. „Труд“

В дома на мечоците Беранстийн сговорният дух и оживлението бавно се стопяват. Мама мецана забелязва, че всички са започнали да прекарват прекалено много време пред телевизора и почти са забравили да си говорят и играят. Тя решава, че е необходима промяна и взема нещата в свои лапи!

„Кой екраните хруска за лека закуска?“ от Хелън Дохърти, изд. „Прозорец“

Симпатичното създание Гепи пристига в големия и модерен град с мечтата да намери добри приятели. Само че има един проблем – на това така цветно и шумно място всеки е вторачен в някакъв екран. В желанието си да промени това, а и да намери с кого да поиграе, Гепи прави единственото нещо, за което се сеща…и един ден градът осъмва без нито един екран!

„Отново заедно“ от Амели Жаво, изд. „Изток-запад“

Разбира се, не само човешките деца имат нужда от игри! Домашните любимци също копнеят за обич и време, споделено със семейството. Кученцето Сладък не прави изключение – то харесва най-много играта със стопаните. Само че те са твърде обсебени от своите смартфони, таблети и компютърни игри. Вижте как Сладък ще напомни на своите човеци кои са най-важните неща.

„Сбогом, дневнико!“ от Ненко Генов, изд. „Хермес“

Едно момче се мести в нов квартал със семейството си и очаква новата учебна година в новото училище. Всичко би трябвало да е супер, тъй като момчето разполага с най-новия и модерен модел телефон. Та какво друго е нужно, за да станеш популярен? Дългоочакваният първи учебен ден идва и си отива, а в края му се оказва, че страхотният телефон е изчезнал. За да избегне наказания и конско, главният герой хитро организира мрежа от приятели, наблюдения и събиране на улики.

Нашият прочит на книгата ще намерите на този адрес.

„Приключенията на Зед: В гората Интернет“ от Зорница Христова, фондация „Дигиталните деца“

Един ден Зед успява да излъже компютъра да го пусне на пътешествие из гората Интернет. Той очаква вълнуващи приключения и купища интересности! Само че гората крие и много опасности! Зед тръгва към къщата на баба си, а по пътя си среща различни животни, които му дават важни съвети, за да премине безопасно през гората. Момчето разполага и с още едно оръжие – малко листче с 10 съвета за безопасно посещение в гората Интернет, които всяко дете трябва да знае!

Научете повече за Зед от отзива на Вал Стоева.

„Бъди в безопасност онлайн“ от Лоуи Стоуел, изд. „Робертино“

„Бъди в безопасност онлайн“ не е роман или история, а практическо ръководство, което учи подрастващите и тийнейджърите как безопасно и сигурно да шестват през интернет света. Включенте в книгата съвети обхващат най-разнообразни теми – от това как се създава непробиваема парола през това как се защитават личните данни, та чак до въпроса за справянето  с кибертормоза. Книгата е написана достъпно и разчупено, показва на децата какви са опасностите на виртуалната реалност, но също така и с какво са полезни компютрите, социалните мрежи и интернет, как могат да бъдат използвани ефективно.

Разгледайте книгата от тук.

За ценни наблюдения и препоръки по темата потърсете статиите „Digital KidZ – какво научихме за децата и технологиите“ и „Децата и технологиите – съвети за родители в дигиталната ера“.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.