Книги, които учат на любов и загриженост към животните

Енциклопедиите за животни са многобройни и доста разнообразни. От тях може да се научи всичко както за съществуващите, така и за изчезналите и застрашени видове. Независимо дали се интересуваме от птици, бозайници, морски обитатели, динозаври или насекоми, този тип книги са винаги насреща с любопитна и изчерпателна информация. Но не всички обичат енциклопедии, а и, да си признаем, за някои от нас те са дори малко скучни. Хубавото е, че за животните са написани чудесни романи и приказки, които показват, че те не са толкова различни от нас. А животът е ценен и скъп за всеки, независимо дали е облечен с дънки и тениска, козина или пера.

В „Антарктида – бяла приказка“ (изд. „Авлига“) полярният изследовател проф. Христо Пимпирев споделя истински случай от своята практика – историята на пингвина Гошо. По много мек и увлекателен начин Пимпирев и Екатерина Виткова представят обитателите на Антарктида, техните привички и особености. Описана е любовта им към ледените води на океана, обяснено е и защо се важни ледниците за живота на цялата планета.

Илюстрациите в книгата са дело на младата художничка Мария Цакова, а думите са отпечатани с Adys – български шрифт за читатели с дислексия.

В „Жабокът Витан“ (изд. „Лисиче“) Емилия Зафираки ни среща с един весел жабок, който се оплита в лъжите си и се озовава в поредица злополучни ситуации. Самохвалството му застрашава не само него, но и всички високопланински жаби от неговото племе. Не изцяло по своя воля, Витан поема по дългия път към Блатото на сътворението. Когато с помощта на Професора намира Блатото, жабокът разбира, че всички от неговия вид са в опасност и трябва да бъдат спасени.

Историята за Витан е интересна сама по себе си, но книгата е с ценна и с това, че запознава читателите с редица застрашени видове и уникалния им живот, показва трудностите, пред които са изправени, и загатва за нашето човешко участие в тях. „Виновник“ за чаровните илюстрации е Яна Казакова, благодарение на която дяволитият образ на Витан оживява пред читателя.

Трилогията „Корфу“ на Джералд Даръл (изд. „Колибри“) включва книгите „Моето семейство и други животни“,“ Птици, зверове и роднини“ и „Градината на боговете“. Когато започва работа над първата част от поредицата, Даръл има за цел да опише прекрасната природа на Корфу и обичта си към всички живи същества там. Постепенно обаче книгата се превръща в забавно описание за преживелиците на собственото му семейство, намерило нов дом на гръцкия остров.

Джералд Даръл е непримирим защитник на животните и посвещава на тях цялото си творчество. Ненапразно самият той се нарича  „поборник за правата на дребните грозници”.

„Доктор Дулитъл“, героят на Хю Лофтинг, е единственият лекар, който владее езика на животните. Той толкова ги обича, че вратите на дома и кабинета му са винаги отворени за всички четириноги, двуноги, безноги, летящи и пълзящи същества и техните болежки. Вестта за специалният доктор се разнася надлъж и нашир. И един ден (през зимата!) до дома му долита лястовица, която му съобщава, че болните маймуни в далечна Африка имат отчаяна нужда от него. Доктор Дулитъл начаса потегля към непознатите страни.

На български език книгата излиза с логата на издателствата: „Отечество“, „Народна култура“, „ИнфоДар“, „Art Plus“, „Хермес“, „Пан“, „Smart Books“ и „Ведрина“.

„Доктор Томпсън и неговите приятели“ на Джулиана Чабатини (изд. „Фют“) е серия от няколко книги, разказващи за невероятния доктор Тим Томпсън, който разбира животните и чиято къща е винаги огласена от глъчка. Историята му много наподобява тази за Доктор Дулитъл, но е придружена от илюстрациите на Марко Кампанела и е написана на по-опростен език, подходящ за малките читатели и слушатели.

Поредицата за Тим Томпсън отправя посланието колко е важно да обичаме животните и да се грижим за тях.

„През води и гори“ е една от най-известните повести на Емилиян Станев. В нея авторът ни запознава с двама неразделни приятели – таралежа Бързоходко и костенурката Повлекана. Прокудени от дома си, те тръгват да дирят храна и подслон по широкия свят. По пътя си срещат множество трудности и минават през различни перипетии, докато накрая се върнат вкъщи. Книгата ни показва, че и животните, също като нас, обичат живота, родните си места и близките си.

Емилиян Станев е известен с любовта си към гората и дивите зверове. Освен „През води и гори“, други известни негови произведения, посветени на животните, са „Чернишка“ и „Лакомото мече“.

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.