Кинофестивалът (не)Възможното образование представя алтернативни начини на преподаване и учене

Първият кинофестивал, посветен на разнообразните начини, по които образованието може и реално се случва по света – „(не)Възможното образование“, ще се проведе от 16 до 24 февруари в столицата. Той се организира от „Общност за демократично образование“ и включва 11 документални филма, представящи успешни практики на преподаване и учене от България, Германия, Франция, Израел, САЩ, Латинска Америка, Индия и други държави. След всяка прожекция ще се провеждат публични дискусии и работилници за учители за предаване на практически умения в областта на алтернативното и иновативно образование.

„По време на селекцията на филмите бяхме водени от желанието да покажем, че няма универсален модел на образование, защото красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията помежду ни. Свят, който се променя с все по-бързи темпове, се нуждае от образователна система, насърчаваща пълноценното човешко развитие, така че децата ни да са подготвени да решават сложните предизвикателства, пред които сме изправени като човечество.“

коментира Нели Керемидчиева, един от организаторите на фестивала.

„(не)Възможното образование“ ще се проведе в Център за култура и дебат „Червената къща“ и Чешки културен център. Цялата програма на фестивала можете да видите тук и във фейсбук. Входът за всяка прожекция е 3 лева под формата на дарение, направено на място. Всички постъпления от фестивала са предназначени за създаване и безплатно разпространение на сборника „(не)Възможното образование“.

Фестивалът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.