Катериците, които се научиха да споделят

Рейчъл Брайт и Джим Фийлд имат доста почитатели у нас и това не е случайно. Книгите им засягат важни теми, които вълнуват родителите. Илюстрациите пък са свежи и се харесват на мъниците, а и им помагат да осмислят по-добре посланията.

След „Лъвът в мен“ и „Коалата, която разбра, че може“ дойде ред да ви запознаем и с „Катериците, които се научиха да споделят“ (изд. „A&T Publishing“). Преводът и на това заглавие е поверен на Силвия Иванова.

Безгрижният Сирил си живее живота – докато другите животни се запасяват за зимата, той се весели. Когато осъзнава, че няма никаква храна, Сирил се втурва да вземе последната борова шишарка в гората.

Естествено, няма как да е толкова лесно. Предвидливият Брус също иска да грабне последната плячка, макар хралупата му да прелива от запаси. Двамата се впускат в луда надпревара, която не вещае нищо добро.

В преследването на летящата шишарка се намесват един събуден и много разярен мечок, граблива птица и истински величествен водопад. Илюстрациите на Джим Фийлд отразяват шеметната надпревара и лудостта, обзела алчните катерици.

Финалът ще донесе успокоение и облекчение на читателите и слушателите, а изводът е, че най-хубаво е да споделяш с приятели.

За родителите

Рейчъл Брайт поставя темата за споделянето, която често притеснява родителите. Как да научим детето да споделя играчките или шоколада си с приятели? Можем ли да го предпазим от егоизма? „Катериците, които се научиха да споделят“ представя ясно до какви последици може да доведе алчността, като тук тя е представена в твърде краен вариант, за да се подсили внушението.

Книгата на моменти е дидактична, но илюстрациите на Джим Фийлд успяват да разсеят неприятното усещане. Те са живи, свежи и усилват емоцията от разказаното чрез текста. Различните панели, възможността книгата да бъде въртяна в различни посоки и различните по размер шрифтове допълнително ще се харесат на децата.

Заглавието е най-подходящо за разговори с децата от 4 години нагоре, когато се проявява силното собственическо чувство и желанието за трупане на още и още. Темата може да бъде обсъдена елегантно, през преживяванията и дейтвията на катериците, но без да се дават назидателни примери за прилика между действията на детето и някой от героите.

Книгата е в голям формат, което позволява на илюстрациите да изпъкнат. Кориците са меки, но пък цената донякъде компенсира факта, че след обичайната порция четене изданието ще изглежда овехтяло. Толкова харесвам Джим Фийлд (Рейчъл Брайт не чак толкова, защото има склонност към назидание), че ми се искаше да видя и коректорска намеса в текста. Надявам се при следващи заглавия нещата да са по-различни.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.