Страх и приключения в „Морското чудовище“

„Goosebumps“ на Р.Л. Стайн е изключително популярна американска хорър поредица за деца на възраст 9-13 години. Тя включва 62 книги, 9 от които са направени и като комикси. Книгите са преведени на 32 езика, като още с излизането си през 1992 година първата се превръща в бестселър. В средата на 90-те години на миналия век се появява и телевизионен сериал по сюжети от книгите, който се излъчва в над 100 държави.  

На какво се дължи този феноменален успех и силата на „Goosebumps“ да превръща децата в читатели? На комбинацията от увлекателен сюжет, загадка, приключение, страховити ситуации, динамично действие и герои, в които децата лесно да се разпознаят. Всичко това разказано достъпно, непретенциозно и увлекателно.

Първоначално поредицата е представена на български преди почти 10 години, а от миналата година с тази задача се е заело издателство „Хермес“. „Морското чудовище“ е втората издадена от тях книга, в която 12-годишният Били и 10-годишната му сестра Шийна по традиция прекарват част от лятната ваканция с чичо си на неговия изследователски кораб в Карибско море. (Джордж Дийп е морски биолог, който улавя и изучава морските животни.)

Били е хлапе със силно развито въображение и склонност да прави точно това, което току-що са го предупредили да не прави. Шийна пък е здраво стъпила на земята и гледа на всичко с погледа на закоравял скептик. Така при всяко потапяне в морето на Били му се струва, че го напада морско чудовище, огромен октопод или нещо подобно. Докато накрая наистина го напада акула чук! Миг преди да го разкъса, на помощ на момчето се притичва митично морско създание, за залавянето на което чичо му е получил апетитна оферта. Създанието е заловено, но с това ситуацията става още по-заплетена и зловеща. Ще могат ли децата и чичо Д. да се измъкнат?

Ваканцията на Били и сестра му е мечта за почти всяко дете, а историята в „Морското чудовище“ нито за миг не доскучава. Докато треперят с героите, малките читатели научават и някои интересни факти, които могат да станат повод за допълнително търсене на информация и четене. И макар за повечето родители поредицата „Goosebumos“ да не изглежда като стойностна литература, резултатът е, че без родителски натиск децата „изгълтват“ книгата за половин ден. Точно това направи 10-годишният ми син, чиято единствена забележка бе, че в нея няма никакви илюстрации.Smile

Автор: Лора Филипова