„Капитан Гащи” – най-оспорваната книга за 2013 в библиотеките в САЩ

Тази седмица, като част от традицията по време на Националната библиотечна седмица, Службата за интелектуална свобода (OIF) на Американската библиотечна асоциация (American Library Association – ALA) обяви списъка на 10-те най-често оспорвани книги, съобщава Publishers’ Weekly. Тази година класацията се оглавява от детската книга „Капитан Гащи” на Дав Пилки.

Списъкът се изготвя всяка година от ALA и отразява „съобщенията за възражения срещу книги от страна на библиотекари, учители, загрижени лица и съобщения в пресата”. За възражение се счита „формалното, писмено оплакване, заведено от библиотека или училище, с искане дадена книга или друг материал да бъде ограничен или отстранен заради съдържанието или уместността му.”

От OIF уточняват, че през 2013 година броят на опитите за отстраняване и ограничаване на материали в училищната програма и библиотечните лавици е бил 307. Това представлява рязък спад в сравнение с 2012 година когато регистрираните опити са били 464.

Сред десетте най-оспорвани книги за миналата година са попаднали и познатите на българските читатели „50 нюанса сиво” на Е.Л. Джеймс (4-то място), „Игрите на глада” на Сюзан Колинс (5-то място), „Къде си, Аляска?” на Джон Грийн (7-мо място) и „Предимствата да бъдеш аутсайдер” на Стивън Чбоски (8-мо място). Сред мотивите за възраженията най-често се посочват несъобразеност с възрастовата група, обиден език, насилие, присъствие на наркотици/алкохол/пушене и открита сексуалност.