Камишибай: магията на разказването

Разказваческото изкуство съществува от незапомнени времена. То предшества писмеността. Благодарение на разказвачите са се предавали и запазвали през поколенията приказките, които обичаме и четем до днес.

Разказването на истории има различни форми. Някои разказвачи си служат само с гласа си, други използват специално изработени кукли, трети се възползват от новите технологии и представят своите приказни хрумки посредством тях. Без значение кое средство използват, разказвачите постигат едно – предават на своите слушатели и зрители своите послания.

Една от най-интригуващите форми за разказване на истории несъмнено е камишибай

За него научихме преди години от библиотекарите от Детския отдел на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна. Оказа се, че тази японска традиция е силно застъпена и в Германия, а въздействието върху децата не е случайно – дори познатите истории се превръщат във вълнуващо преживяване заради нестандартната форма.

Камишибай е форма на визуално повествование и споделяне, която комбинира използването на ръчно рисувани изображения и разказ. Названието идва от ками (紙) – хартия и шибай – (芝 居) – игра или драма. Корените му се крият в традицията на визуалното повествование, която била широко разпространена под различни форми в миналото в Япония.

Камишибай се появява в будистките храмове през XII в., когато монасите използвали сменящи се картини, за да предават силно моралистични истории на неграмотната публика. Тази разказваческа техника продължила да се развива. Съвременният образ на Камишибай се появява през 1929 г. и получава голяма популярност през 30-те и 40-те години на XX в.

По онова време разказвачите на камишибай се придвижвали с колела, а малките дървени кутии за театър били монтирани отзад на багажника. Те се разполагали на някой уличен ъгъл или в парка и продавали бонбони, за да съберат публика. Децата, закупили си по нещо, получавали най-хубавите места за проследяване на историята.

Камишибай театър / Снимка: архив Detskiknigi.com

С появата на телевизията камишибай разказвачите бавно изчезнали от улиците. За да се появят отново днес в библиотеките и училищата!

Ако не вярвате в магията на камишибай театъра, вижте Жечка Кираджиева от Детски и средношколско комплекс на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна, която разказва вълнуващата приказка за малката рибка, която…