Какво още каза калинката

Помните ли чувството, когато се завръщахме на село след дълги месеци на раздяла и уроци? Задължителната обиколка на къщата и двора, за да се уверим, че и тази година всичко си е на мястото. Уютната и успокояваща миризма на къща, пълна със спомени. Мисля, че много сходно е и усещането при повторната среща с познати герои и места, които сме обикнали и очакваме.

В „Какво още каза калинката“ Джулия Доналдсън и изд. „Жанет 45“ за втори път (първият е тук) ни събират с чаровните обитатели от селския двор и безстрашната калинка! Ето ги отново кравата рекордьор, конят, прасето, патицата и гъската, котките и кучето, кокошките и овцете. Тук са и други стари, но не твърде приятни познайници – Напомпания Хю и Лен Върлината, ала какво ли са намисли този път?

Обичната червена кокошка всеки ден снася красивите си яйца, но те все изчезват! Какво ли се случва с тях? Отново калинката е тази, която се заема да разплете мистерията. И докато лети, тиха и незабележима, съглежда Напомпания Хю и Лен Върлината. Разбира се, те и никой друг са крадците на яйцата, но сега планират да отмъкнат самата кокошка, за да станат приказно богати. Калинката бързо предава новината на животните, но докато те са разтревожени и слисани, тя вече има план…

Когато пада мракът, разбойниците са вече в двора и бързат да изпълнят коварните си намерения. Събитията обаче се развиват не според очакванията им, а какво каза калинката – може би трябва да разлистите страниците, за да го подшушне и на вас. Бъдете сигурни, че е забавно, хитроумно и дръзко.

Илюстрациите на книгата за пореден път са дело на Лидия Монкс и очароват с колажната си техника, живостта и яркостта си. Макар и опростени, те предават всички емоции на героите и не оставят читателите безучастни! Затова не бързайте да се разочаровате от нарушаването на дуото Доналдсън-Шефлър – забавните творби на Л. Монкс също заслужават вниманието ви. Преводът на Мария Донева пък увлича мелодично и леко в историята и съвсем неусетно превежда децата чак до края.

Както и с първата книга за калинката, с тази също можете да се отдадете на игри и забавления. Или просто да се насладите на няколко споделени минути с малкия читател до вас!

 

Вземете книгите с код DK19 от Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.