Какво е да си майка?

Мая Дългъчева и Невена Ангелова вече имат две общи книги – „Топлото човече“ и „Как кученцето си намери дом“. „Какво е да си майка” (изд. „Жанет 45”) е третият им проект и без всякакво съмнение може да бъде определен като книжна скъпоценност.

Какво е да си майка? То е
да си отгледаш нещо свое.

Мая Дългъчева отговаря на този привидно простичък въпрос като използва характеристики във външния вид и поведението на различни животни. Прави го толкова умело, с характерните за нея поетичен усет и чувствителност към емоционалния свят на децата, че те я разбират, а възрастните се разчувстват и могат само да поклащат глава в съгласие.

Тя поставя акцента върху естествени за животните действия, които са добре познати дори на малките слушатели. Кенгурото носи своето малко в торба на корема, къртицата копае под земята, таралежът има бодли, с които да се отбранява, светулката свети в тъмното и т.н.

Талантът и магията на Мая Дългъчева е да ги представи в присъствието на малките животни и да загатне, че всичко е извършвано заради тях. Получава се пъстра и въздействаща картина на майчинството, която докосва от бебе до баба.

Чрез книгата децата на възраст между 3 и 8 години могат да проследят задълженията, отговорностите, но и радостите на майката, представени през погледа на различни животни. „Какво е да си майка“ дава възможност и за допълнителни образователни занимания – кое животно къде живее, как отглежда малките си, как изглеждат те и т.н.

Илюстрациите на Невена Ангелова, изпълнени в характерния ѝ стил, който съчетава колаж с рисунки с молив и бои, хармонично допълват стиховете. Те са едновременно закачливи, сериозни и много трогателни. Не вярвам сърцето на която и да е майка да не трепне на това:

„Какво е да се майка“ обаче е толкова красива и вълнуваща книга, че спокойно можете да я подарите на своята собствена майка, която неминуемо ще се разчувства от последната страница.