Какво да посетим утре на Софийския литературен фестивал за деца и младежи

Утре започва първият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, а програмата от срещи и събития е богата и изкушаваща. Ето и с кои писатели можете да се срещнете на Камерна сцена на Младежкия театър в първия ден на фестивала:

10:00 „Деца, пазете шум!“ – откриване на фестивала и среща с писателя Виктор Самуилов, представя Вал Стоева (фондация „Детски книги“)
Ще празнуваме великолепното творчество на Виктор Самуилов –  сбор от щуротии, пакости, забавни истории, недоразумения между малки и големи, мимолетни делници и още по-мимолетни празници, сиреч – четиво за прозорливи, сърдечни и, честно казано, малко палави хора.
Стихове от „Не е честно“ и „Ние мушмороците“ ще прочете актрисата Силвия Лулчева.
Подходящо за деца 1-4 клас

11:30 Среща с писателката Катя Антонова
Предстои увлекателна среща с писателката-фея Катя Антонова. С нея, разбира се, ще почетем, но по-важното – ще си поговорим! За това как се става писател. Как се разказват интересни истории. И защо четенето е едно вълшебно занимание! Освен че Катя с радост ще отговори на вашите въпроси, тя ще доведе със себе си и интересен гост – с крилца и поличка от захарни кристали. 
Срещата с Катя, писател, издател, майка на четири деца, ще води Мария Пеева (самата Мама Нинджа), а откъс от „Феята от захарницата“ ще ни прочете актрисата Кристина Янева.
Подходящо за деца 4-6 клас

15:00 „Любовта е по-силна от дрогата“ – среща с Юлия Спиридонова
Кронос е математически гений, истински титан на логиката и… наркоман.  Той се опитва да се откажа дрогата. Само че има малък проблем – дрогата не иска да се откаже от него… Дали любовта ще му помогне в тази битка?
Откъс от „Кронос“ ще прочете актьорът Ахмед Юмер.
Подходящо за тийнейджъри

16:30 Среща с писателката Дора Тот (Унгария)

Защо палавото пони се казва Бриз?
Как говорят на унгарски героите от книгата?
Кой печели конкурса за рисунки по книгата?
Ще чуете лично от Дора Тот.

На срещата ще присъства г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София.
Проявата се осъществява с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.
Откъс от „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели“ ще прочете актьорът Юлиян Петров.

Дора Тот е родена през 1972 г. Завършила е начална педагогика, унгарска филология и история в Дебреценския университет. Първата й научно-популярна книга за деца излиза, когато е едва на 22 години. От тогава досега не спира да пиша. През последните години се е посветила на две списания за деца -„Лапичко и чудните понита” и „Лапичко и чудните машини” и разбира се, на любимата си приказна поредица за понито Бриз. Между другото, то доста пътешества из света и приключенията му радват децата не само в Унгария и България, но и в Румъния, Русия, Украйна и дори далечен Виетнам.

Подходящо за деца 4-9 години

18:00 Среща с Неделчо Богданов 
Среща-разговор с аниматора и създател на „Българ” Неделчо Богданов, който ще разкаже повече за книгите, посветени на култовия герой и верните му приятели от Несебър.
Подходящо за тийнейджъри

Първият фестивален ден предлага също творческа работилница и приключенска игра:

12:00 Работилница Птиче село“ с Катина Недева
„Птиче село“ е красива приказка за взаимопомощта и нуждата да погледнем на света през чужди очи. Универсално съчетание от думи и образи, в книгата си Катина Недева е скрила по нещичко за всекиго. В работилницата, водени от колажната техника на Катина, децата ще изработят собствени пернати приятели с най-различни истории, създавайки своето, шарено и радостно птиче село.

Ателие-зона  (30 места) – подходящо за деца 1-4 клас

15:30 „Плени знамето“ по приключенските поредици на Рик Риърдън
Ако си сред най-запалените фенове на приключенските поредици на Рик Риърдън и вярваш, че знаеш всичко за Пърси и приятели, богове, полубогове и чудовища, то е време да влезеш в битка и да премериш силите си в играта „Плени знамето“! Амброзията за победителите е гарантирана! Водещи Александър Драганов и Хелия Грекова.

Ателие-зона (30 места) – подходящо за деца от 4 клас нагоре

Изложбата Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници, с куратор Антон Стайков ще бъде открита от 13:00 часа във фоайето на Младежкия театър. Стайков избира 16 български художници, като всеки от тях е представен с една своя илюстрация.

Събитията са с приоритет за организирани групи от учебните заведения, подали заявка за посещение. Безплатни билети за останали свободни места можете да вземете всеки фестивален ден от 18 до 22 април, от 10:00 до 18:30 часа на информационния щанд на фестивала в Младежкия театър (трети етаж) – до половин час преди избраното събитие и до изчерпване.