Какво да гледаме с децата си от Киномания 2017

Както през миналите години, така и в тазгодишното издание на Киномания с основна програма от 16-ти до 30-ти ноември има предвидени няколко филма за малките зрители.

Първото ни семейно предложение от Киномания‘2017 е българско: това е филмът „Лили рибката“, чийто режисьор, продуцент и сценарист е Ясен Григоров. Екипът ни е голям почитател на работата му като автор и дългогодишен илюстратор на детски книги („Ангелите пазители“, „Колко ягоди растат по морето“ -изд. Точица) и се надяваме и кинотворбата му да ни достави същото удоволствие. Още повече, че актьорският състав включва любими български актьори, сред които не можем да не споменем Татяна Лолова в ролята на старата вещица Хараме, баба на малката магьосница Лили от заглавието.

Сюжетът на „Лили рибката“ е заплетен в стил магически реализъм – главният герой е осемгодишно дете с невероятната способност да се превръща от момче в момиче от смущение, когато някой го погледне за по-дълго време. В опит да му помогнат, родителите му го отвеждат в малко село, където странното дете среща Лили, колоритната ѝ баба и всички останали запомнящи се нейни роднини. Общо четири от главните роли се играят от деца, като „невероятното“ дете е Боян Григоров – син на режисьора. В „Лили рибката“ са използвани 2D, 3D анимация и кукла с кукловод, а по думите на Ясен Григоров филмът отправя послания както към децата, така и към родителите им.

„Лили рибката“ вече направи своята премиера на фестивала „Златната роза“ през октомври, където Татяна Лолова бе удостоена с награда за цялостен принос, а ето тук можете да видите интригуващия промоционален трейлър. Не пропускайте да прочетете и съвсем прясното ни интервю с Ясен Григоров.

Второто детско предложение от Киномания е „Кончето на Уенди“: немски филм, вдъхновен от специализираното немско списание за коне „Уенди“ за деца от 7 до 11-годишна възраст. Списанието започва да се издава в Германия през 1986 г. и първоначално разказва предимно за конете и ездата, а в последните години вече включва теми за различните видове животни и активното опазване на животинските видове.

Именно главната героиня от списаниято заема централна роля и във филма. Съгласно сюжета в миналото си 12-годишната Уенди е била запалена ездачка, но след претърпяна злополука отказва да язди отново. Тя обаче се сприятелява с ранения кон Дикси, успял да се избави от кланицата, а тяхната дружба може да помогне не само на възстановяването на Уенди, но и на западащата конеферма на баба ѝ.

Ако ви вълнува темата за изцелителната сила на общуването с животните (и по-специално конете), горещо препоръчваме да си припомните прекрасната книга „Портокалови дни“ от Ива Прохазкова (изд. Емас), в която конете дават нов смисъл и цел в живота на 13-годишния Дарек и неговата умствено изостанала сестричка Ема.

Трети вариант за детско забавление по време на Киномания е „Тадео Джоунс и изгубеният град“ – испанска анимация в духа на Индиана Джоунс, дублирана на български. Настоящият филм е всъщност продължение на „Тад: Изследователят“ от 2012 г. Главният герой Тадео си мечтае да е известен археолог и приключенец, но в действителност е… строителен работник. В първата част от историята съдбата го захвърля по забавен начин в бленувания свят на археологическите изследвания, като пътьом Тад се влюбва в прелестната Сара (бивша годеница на основния му конкурент и прочут изследовател). В продължението „Тадео Джоунс и изгубеният град“ неловкият Тад ще трябва да спасява Сара от лапите на милионер, който търси огърлицата на цар Мидас.

От панорамата „Фестивал на фестивалите“ на Киномания ще отбележим още два филма, които не са категоризирани като детски, но са свързани с писатели, творящи за деца. Това са британският „Сбогом, Кристофър Робин“ и американският„Свят измислен, пълен с чудеса“.

Както се досещате по заглавието, „Сбогом, Кристофър Робин“ разказва за създаването на може би най-известното мече в детската литература Мечо Пух. Британският драматург А.А.Милн се завръща у дома си след края на Първата световна война в състояние на посттравматичен шок и вместо да напише антивоенна книга, получава вдъхновение от своя малък син и плюшените му играчки да създаде любимите на поколения от деца и възрастни литературни образи Пух, Йори, Прасчо, Тигър, Зайо, Кенга и Ру. Историята обаче придобива тъжен оттенък заради трудностите, с които се сблъсква Кристофър Робин след внезапно връхлетялата го нежелана световна слава, докато му липсва основното – любовта на майка му.

Второто предложение от тази панорама – „Свят измислен, пълен с чудеса“ е по сценария и едноименната книга Wonderstruck на Брайън Селзник. Филмът разказва за момиче и момче с частично увреден слух, живеещи съответно през 20-те и 70-те години на 20-ти век в САЩ, като всеки от тях търси важна в живота им личност: Бен издирва баща си, който никога не е виждал, а Роуз – известна актриса от немите филми, с която има загадъчна връзка. Историите на Бен и Роуз се преплитат благодарение на любовта им към изкуството, музеите, книгите и най-вече към хората.
И докато се надяваме да видим превод на Wonderstruck в България, можем да си припомним неговата незабравима „Изобретението на Хюго“ – също великолепно екранизирана преди няколко години.

Пълната програма на Киномания 2017 и анотация за филмите може да намерите тук.

Над материала работи: Яна Кръстева