Каква прекрасна дума. Сборник непреводими думи от цял свят

Искало ли ви се е да имате една-единствена дума за нещо, което се налага да обяснявате дълго и обстоятелствено? Като „опит за подобряване на нещо, което всъщност го влошава“ или „когато времето изглежда прекрасно отвътре, но се оказва твърде студено, щом излезеш навън“?

Никола Едуардс явно се е чудил защо се налага да използваме дълги описания и може би така му е хрумнало да издири и събере думи от цял свят, които на даден език успяват да опишат познати и на нас явления с изключителна точност.

Независимо каква е причината, сборникът с непреводими думи от цял свят, „Каква прекрасна дума“ (изд. „Дакелче“), е факт.

Книгата събира 29 думи – на всеки от разтворите са описани добре познати явления с по една-единствена дума на даден език. Освен нея, Едуардс предлага на читателите интересна информация за традициите и обичаите, за интересни порядки и впечатляващи факти за народите и страните по света.

Ако се чудите как да опишете „изключително неприятното течение между два отворени прозореца“, заемете от сърбохърватски думата промая.

Изпитвали ли сте „неловкото усещане, когато си забравил нечие име“? Шотландците му казват тартъл.

А знаете ли каква е традиционната мярка за дължина в селските райони във Финландия? Зад думата поронкусема стоят… северните елени!

„Каква прекрасна дума“ насочва вниманието на читателите към многообразието от езици по света, към тяхната красота и богатството на думите. Със сигурност изданието ще вдъхнови децата да търсят и измислят нови думи, които да предават значението на иначе дългите и описателни обяснения, които често използваме в общуването си.

Изданието има силата да събужда и любознателността – какви са северните елени, как така шведите рециклират 99% от боклука си и що за шантави състезания се провеждат по света. Думите, събрани от Никола Едуардс, отвеждат до най-далечните кътчета на планетата и показват, че хората от различните националности са хем различни, хем имат много общи черти.

Илюстрациите на Луиса Урибе внасят допълнителен колорит и помагат на читателите да видят колко различни и интересни са различните култури.

Преводът на Никола Шахпазов и твърдите корици превръщат книгата в заглавие, което можете да подарите смело както на деца, така и на възрастни!

Е, коя дума измислихте днес?

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.