Как силистренската библиотека отбеляза годишнината на Ран Босилек

На 26 септември 2016 година се навършиха 130 години от рождението на писателя Ран Босилек. Израснал с мъдростта и поезията на народното творчество той е сред най-сладкодумните разказвачи на приказки в българската литература. Няма българин, който не е рецитирал „Бяла спретната къщурка, с две липи отпред“, не е пял „Я кажи ми, облаче ле бяло“ или не се е смял с историите на патиланците.

„Патиланско царство“ също има юбилей през 2016 година – навършват се 90 години от публикуването й. Затова неслучайно избрахме петото издание на кампанията „Читателска щафета“ да премине под мотото „Патилански приключения“. По традиция децата от Силистра са сред най-активните и запалени щафетници благодарение на насърчението и подкрепата от Детския отдел на регионалната библиотека. Ето как библиотекарите от отдела – Дияна Георгиева, Светла Ангелова и галина Раева, отблезяха годишнината от рождението на Ран Босилек и дадоха своеобразен старт на „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

„Детски отдел на РБ „Партений Павлович” – Силистра отбеляза годишнината от рождението на Ран Босилек с второкластниците на г-жа Любенова и г-жа Иванова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

През лятото децата прочетоха „Патиланско царство” и се бяха подготвили старателно за празника. Очаровани от забавните истории на патиланците, бяха нарисували избрани моменти от произведението и подредиха рисунките в красива изложба. Припомнихме си заедно биографични данни за автора, изброихме негови произведения и герои.

Вниманието на децата бе привлечено от разнообразните игри, вдъхновени от „Патиланско царство”. Една от тях бе четене по роли от главата „Юнаци”. При втората игра, „разказ по картинки”, освен познаване на произведението, децата демонстрираха и богато въображение при интерпретирането на различните истории. Много активни бяха в играта „Патиланка-вегетарианка”, където трябваше да отгатнат липсващия продукт в рецептите на постните ястия с коприва. Патиланските лудории не спряха до тук, а продължиха с играта „Помагачи”, в която патиланците се съревноваваха кой по-бързо ще събере кестени в кошничка за лек на баба Цоцолана. Играхме, забавлявахме се, скачахме с чували…“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.