Как мумините се превърнаха в легенда с много лица

Дали мумините са само една от най-харесваните детски литературни поредици в света? А замисляли ли сте се какво се случва, когато подобна поредица достигне своеобразен статус на класика? Вариантите са два – или продължава пътя си бавно и славно докато залезе, или се появява предвидлив роднина или наследник на правата, който изгражда голяма бизнес империя около героите. За щастие, в случая с мумините на Туве Янсон се случва второто. Нека ви разкажа!

Въпреки, че Янсон създава и илюстрира общо 9 книжки за мумините в периода 1945-70 г., големият интерес към поредицата идва едва след пускането на телевизионни серии в началото на 90-те. Създадената в Япония поредица от 104 серии “Приказки от Долината на мумините” създава нова лудост по героите на финландската авторка. Манията по тях е толкова голяма, че вестник Times класира сериала на 25-то място в своята класация „Най-добрите 50 телевизионни предавания за деца за всички времена“. Появяват се мумин-комикси, създадени първоначално за английския пазар, а след това появили се в над 40 страни с над 20 милиона читатели всеки ден.

След като телевизионните серии стават хит по целия свят, идва времето и за най-голямата инвестиция, свързана с мумините – създаването на Moomin World във финландското градче Наантали през 1993 година.

През лятото Moomin World е посещаван от близо 230000 посетители, докато през зимата те спадат до „само” 10 000. “В студените месеци идват предимно местни семейства от окръга, но през лятото имаме туристи от всички съседни скандинавски страни и дори от Япония”, разказва пред британската ВВС маркетинг директорът на тематичния парк Ан-Карин Коскинен. През зимата обаче в парка е истинска веселба – гостите могат да карат шейни, кънки и дори ски, а през лятото – могат да плуват. Най-голямата магия на парка обаче се състои в едно – децата могат да се срещнат с всеки един от мумините, с които са израснали!

30% от туристите са чужденци, 16% идват от Швеция, 8% от Норвегия, 2% – от далечна Япония. Британският вестник The Independent on Sunday определя Moomin World като четвъртия най-добър тематичен парк за деца в целия свят.

Кой обаче координира всичко това?

Компанията Oy Moomin Characters е създадена 1978 година, наслeдявайки семейната фирма на Туве Янсон и брат й, като в момента държи правата за всичко, свързано с мумините и отдава лицензи за създаване на продукти с образите на героите, включващи книги, филми и всичко, за което можете да се досетите.

“За мен е повече от чудесно, че все повече и повече компании искат да ползват оригиналните творения на Туве – а те са наистина страхотни!”, казва племенницата на финландската писателка София Янсон-Зимра, която в момента отговаря за авторските права на мумините. Първоначално за отдаването на правата се е грижела самата Туве Янсон, а след това – бащата на София.

„Не можеш да използваш мумините за политически цели или за нещо, свързано с насилие, дискриминация и т.н. Единственият начин да получиш разрешение да разработваш продукт с образите или името им, е той да следва тяхното послание, тяхната философия”, обяснява Янсон-Зимра.

Само в скандинавските страни са отдадени над 150 лиценза, а още над 100 – в останалата част на света. “Можете ли да си представите, че по света има над 250 различни вида продукти? Аз все още не мога!”, споделя гордостта си София.

Напитки, сладки храни, порцеланови изделия, тениски и шапки, та дори и бижута – днес мумините могат да бъдат срещнати навсякъде, а наследниците на Туве Янсон заслужават искрени поздравления за това, че продължават да пазят духа на нейните герои жив!

Автор: Александър Кръстев

Чуйте и песничката от муминския сериал: