Как „Манчестър чете“

Източник: www.manchester.gov.uk

Макар нивото на грамотността в английския град Манчестър рязко да се е повишил в основните училища, за последните пет години грамотността в средните класове (до 16 години) е спаднала при повечето ученици. Затова National Literacy Trust стартира съвместна кампания „Манчестър чете“ (Reading Manchester) с Градския съвет за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността в града. 

Целогодишната общинска кампания започна на 16 март, а целта й е да стимулира гражданите да четат и драстично да подобри нивото на грамотност – от най-младите до най-възрастните читатели. Кампанията е спечелила подкрепата на училища, библиотеки, местният бизнес, здравни специалисти и академици, както и популярни телевизионни лица и спортни клубове (включително футболните Manchester и United Manchester City).

Новото движение се появява във време, когато нивата на грамотност в началните училища са стигнали най-високата си точка. Въпреки това, винаги има още какво да се желае и властите се стремят да гарантират, че новите поколения ще получат възможно най-добрия старт и грамотността ще продължи да расте.

Друг важен момент от кампанията е да се потърси подкрепата на бизнеса. Градските власти призовават местният бизнес да ги подкрепи и да направи работната си среда благоприятна за ограмотяване и четене – със съвети и подкрепа както на персонала, така и на тези, които са родители и трябва да подобряват четенето на собствените си деца и тяхната грамотност вкъщи.

Абигейл Мос, заместник-директор на National Literacy Trust споделя: „Четенето е в основата на развиването на висока грамотност, която може за преобърне живота и икономическите резултати на хората и то най-вече на тези в неравностойно положение.‘‘

За да даде начален тласък на кампанията, за три седмици Централната библиотека се превръща и в дом на BookBenches (Книжните пейки) – емблематични и фантастично изрисувани пейки във формата на книги, които са на разположение на всички – да поседят и да поразмишляват за важността на четенето или просто да прочетат глава от последната книга, попаднала в ръцете им. Eдна от пейките е проектирана от известния илюстратор Ник Шарат с мотиви по една от любимите британски детски авторки Джаклин Уилсън, а друга е базирана на „Никога, никъде, никой“ на един от най-продаваните автори Нийл Гейман и илюстрирана от Крис Ридъл.

Статията е изготвена по материали от сайтовете на National Literacy Trust и Manchester City Council.

Превод и адаптация: Рая Иванова