Как Калина Малина написва първия ни роман за деца

И днес в рубриката ни ще ви представим „раждането“ на знаково произведение в родната ни литература за деца през погледа на неговия създател. Във фокуса ни е Калина Малина с нейния роман „Златно сърце“, с който през 1930 г. поставя началото на романовата форма за деца и юноши у нас. Тогава на книжния ни пазар се появява първият български роман за деца „Златно сърце”. Ето какво разказва Калина Малина за работата над него*:

„Вече бях учителка в Пета прогимназия на улица „Оборище”. Всеки ден извървявах път от Орлов мост покрай канала до училището. Уж започвам да преговарям лекциите си по граматика, но изведнъж се замислям за героите си, които вече бях създала в своето въображение.

Веднъж имах час по свободно съчинение. Децата, навели главици, пишат ли, пишат. Тъй е тихо в клас, че се чува бръмченето на пчелите вън. Седя си на катедрата и слушам: сякаш не пчели бръмчат, а ромолят пролетните води на Малкия Искър. И виждам мостчето над него. И дивната оная къща с лъчистата звезда на тавана. И в нея, точно в нея – моят Димчо… Разтварям дневника. Търся листове. Намирам само извинения за отсъствие с подписа на грижовните родители. Натрупвам ги едно върху друго. И започвам.

Пиша първа глава от „Златно сърце” – „Родната ми къща”. Колко е родна тя за Димчо, ще се разбере по-нататък. Уви! Учебният час е кратък. Все пак съм написала първата глава за цяла една година… Но работата ми с романа не спира. Все тъй си вървя покрай реката. И всеки ден въображението ми приканва нови и нови герои. Готова е вече втората глава „Дядовите разкази”… Следва главата „Минко”. Може ли една детска книга, та макар ненаписана още, без възхвала на приятелството… Редят се една след друга главите на романа. Големи са изпитанията. Но и силите на героя растат заедно с тях!“

*Думите на Калина Малина за  „Златно сърце“ са поместени в книгата  „Българска детска проза“ (автор Михаил Василев, изд.  „Народна младеж“, 1987)

Още истории за  „прописването“ на родните ни автори и материали за историята на детските книги може да намерите тук: Емилиян Станев за детската книга, Как класиците ни започват да пишат за деца?, Защо пиша за деца? Михаил Енде, Книжните годишнини през 2015 г., Астрид Линдгрен за значимостта на детската книга, Дора Габе за децата и книгите, Другото лице на Ран Босилек, Петко Р. Славейков с  „ред книжки за децата“ и др.

Над рубриката „Книжен прашец“ работи: Катя Кирилова, k.kirilova@detskiknigi.com