Как „Хобит“ може да промени света ти и да те вдъхнови да станеш писател

Кийран Ларууд е автор на “Podkin One-Ear” (Подкин Едноухия) – страхотна детска фентъзи книга, вдъхновена от “Хобит“ и получила само преди дни наградата Blue Peter Book Award 2017. Кое е онова у Толкин, което може завинаги да преобърне нечий живот?

В интервю с BookТrust, най-голямата британска благотворителна организация за насърчаване на четенето сред децата, Кийран Ларууд разказва за своя път на читател и писател – и как всичко е започнало именно с тази книга:

“Започнах да чета доста рано, но имам само смътен спомен за книгите, които съм чел преди „Хобит“. Намерих я веднъж в библиотеката на родителите ми, докато си търсех нещо ново за четене и веднага ме грабна илюстрацията на Смог на корицата. Тогава я разтворих, видях картата и това беше достатъчно. Държах да я прочета цялата сам и имах речник и малък бележник, в който да си записвам непознати за мен думи. Спомням си как бях абсолютно очарован от идеята, че една книга може да те пренесе в съвсем нов свят и оттогава никога не съм живял изцяло само в реалността. И продължавам да съм най-щастлив с нос, забоден в хубава фентъзи книга.

Илюстрация: David Wyatt

Когато започнах да пиша за деца, исках да уловя същото усещане за магия, което ми даде „Хобит“. Исках да създам свят и герои, в които децата да потънат както аз в Средната Земя и в други фентъзи книги като „The Hounds of the Morrigan“ и „The Borribles“. Всички герои и средата им ми изглеждаха толкова истински като ги четях, че това вълшебно усещане никога не ме е напускало, дори като ги препрочитам много години по-късно.

Мисля, че тайната е в детайлите, така че създадох света на Ланика в “Podkin One-Ear” колкото се може по-жив и по-богат, с карти, племена и древни руни… Най-много съм се забавлявал пишейки, докато строях този свят.
Забелязах как Толкин използва англо-саксонските митове като вдъхновение за собствената си вселена и след като сам ги изучавах в университета, се заплених от начина, по който митовете и легендите са били създавани и преразказвани.

Обожавах това, че Билбо е обикновен хобит, внезапно изтръгнат от малкия си спокоен свят и всичко това беше истинско вдъхновение за Подкин. Исках да разкажа историята на един обикновен, уплашен персонаж, въвлечен в събития, които след това полагат основите на една легенда.

Племето Горм също е вдъхновено от историята: първоначално те са били племе от войнстващи зайци подобно на викингите, но впоследствие са се превърнали в нещо много по-страшно. Мисля, че най-великото нещо в „Хобит“ е как приключението може да се случи на всеки и читателите се отъждествяват с тези най-обикновени личности – Подкин и Билбо, внезапно захвърлени в свят на смъртни опасности.

Илюстрация: David Wyatt

Голяма чест е да имаш такъв изумителен художник като Дейвид Уайът за илюстратор на книгата. Той е уловил героите и обстановката така съвършено, като че ли е надникнал в главата ми и ги е извадил направо от моето въображение. Той успя изцяло да предаде усещането за заешкия свят, особено с увиващите се корени около подземните им леговища.

Чувствам се поласкан особено като се имат предвид всички изумителни автори, които той е илюстрирал, включително и „Хобит“, която беше вдъхновението за всичко.

За автора: Кийран работи като учител в предучилищна група на британския остров Уайт. Според биографията му в Goodreads дните му се съставени от пеене на детски песнички, завързване на връзки за обувки и… огромни планини от документация. Той живее със семейството си на остров Уайт и се надява да може да се отдаде изцяло на писателската си кариера.

За книгата: “Podkin One-Ear” преди дни спечели наградата Blue Peter Book Award 2017. Книгата разказва историята на млад заек, Подкин Едноухия, който побягва от селището си заедно с брата и сестра си след бруталното убийство на баща им, техния вожд. Трите заека поемат на ужасяващ поход, за да избягат от племето Горм и да спасят майка си.

За наградата: Много популярните и влиятелни награди Blue Peter Book Awards отличават най-добрите автори, най-креативните илюстратори и най-хубавите детски книги от 2000 г. насам. През 2017 г. номинациите са за книги, издадени през последната година в Обединеното кралство в две категории: за най-добра история и за най-добра книга с факти. Сред носителите на тази награда през годините са Оливър Джефърс с „Изгубен и намерен“ и Майкъл Морпурго с „Редник Пийсфул“.

Превод: Яна Кръстева