Как Финдъс развесели тъжния Петсън

„Беше есен. Старият Петсън седеше на кухненската маса и пиеше сутрешното си кафе. Отпиваше мълчаливо и гледаше през прозореца. Мрачното време навън никак не го радваше.“

Така започва есенната история за добре познатите герои (старец и котарак) на шведския автор Свен Норквист, а много от нас нищо чудно да са се озовали в положението на Петсън – да гледат тъжно през прозореца, да не искат да вършат домашните си и всякакви други задължения, какво остава за четене на хубави книги, игри или разговори с близки хора. Изобщо, депресивните състояния са си опасни особено ако няма кой или какво да те спаси от тях.

В детската книжка „спасителят“ се оказва, естествено, Финдъс. Той си поставя за цел да изкара Петсън от лошото настроение, което го е обзело, а когато котаракът с раирани панталони си науми нещо, то няма как да не се реализира. Е, случват се някоя и друга „проба – грешка“ (разсипана захар, падане от стол…), но без такива не е забавно.

Няма как да не похваля и актьорските умения на палавото животинче. Благодарение на тях и на упоритостта му, есенното време се оказва всъщност доста приятно, най-вече с придружаващите го тишина и прохладен въздух. А като добавим и един верен приятел, готов на всичко, за да накара близкия му човек да се развесели, достигаме до заглавието на известен български роман, придобило отдавна статут на пословица  – „Няма нищо по-хубаво от лошото време“. Или: казано иначе –  няма нищо по-хубаво от увлекателната книга, прочетена с/до/на любимо дете или възрастен и то по всяко едно време на годината.

Хубави есенни дни с приключенията на весели герои!

Ето и ревюта на останалите приключения на Петсън и Финдъс: “Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”, “Финдъс се изнася от къщата на Петсън”, “Как Финдъс оправи неразбориите в градината”, “Как Финдъс развесели тъжния Петсън”, “Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора”, “Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс”, “Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата” и “Как Финдъс пропъди петела Карузо”.

Автор: Искра Йорданова