Как да възпитаме любов към книгите у начинаещи читатели

Няма точно определена възраст, от която детето да започне да проявява любопитство към писания текст. Дори за деца от едно семейство е възможно моментът да настъпи по различно време. Заявеният интерес към разпознаване на буквите, свързването им със звуковете и изчитането на думите е впечатляващо постижение, при което родителите трябва внимателно да подкрепят своя прохождащ читател. Но как именно? 

– Редувайте се при четенето

Когато детето ви започне да разпознава буквите, разрешете му да ви чете по малко. Покажете му думичка, която сте сигурни, че ще разпознае. Старайте се да не го претоварвате.

Започне ли да прочита по повече думи, четете по няколко страници като се редувате.

Съвет: Не спирайте веднага да му четете на глас. Когато четете заедно с детето, то усеща уют и спокойствие. Ако спрете да му четете и го оставите да чете само, му насаждате чувството, че самостоятелността води до загуба на споделеното време.

Продължете да четете на глас любимите му картинни книги, както и някои по-сложни, с които все още не може да се справи при самостоятелен прочит.

– Всяко дете започва да чете на различна възраст

Средно това се случва около 7- или 8-годишна възраст. Малко са децата, които са готови за самостоятелно четене преди тази възраст. Ако през цялото време сте били фокусирани върху желанието да отгледате дете, което обича да чете, бъдете сигурни, че вървите в правилната посока, с правилното темпо.

– Не превръщайте четенето в работа

В училище детето вече е под натиск да се научи да чете. Уверете се, че четенето вкъщи ще му е забавно, приятно, вдъхновяващо и ще задоволява любопитство му.

Чудесно е, ако подпомагате детето да се научи да чете, но най-важната ви задача е по-сериозна: да възпитате у него любов към четенето.

– Поговорете с учителя

Не ставайте нервни, ако се окаже, че вашият ученик не е на същото ниво като връстниците си. Често детето, започнало да чете по-късно, става дори по-добър и ентусиазиран читател.

Ако вие или учителят обаче заподозрете някакви проблеми при четенето, като дислексия например, заведете го на специалист. Може би детето ви е подложено на повече стрес, отколкото сте предполагали.

Начинаещи читатели

Когато детето ви усвои техниката да свързва звуковете и буквите, да изчита бавно думите и да разбира какво означават, то преминава в групата на начинаещите читатели. В този етап вашата роля нараства, защото е необходимо както търпение, така и силна подкрепа за автоматизиране на процеса. Ето няколко идеи за подкрепа на начинаещите читатели:

Продължавайте да четете заедно.

Опитвайте се да намирате и предлагате нови книги, които са привлекателни за детето.

Създавайте положителна нагласа и водете разговори за прочетеното.

– Интересувайте се какво чете детето ви

Когато сте с негови приятели, питайте ги какво четат и започнете разговор. Детето може да пожелае да прочете обсъжданата книга.

Съвет: Питайте останалите родители какво четат децата им и предложете размяна на книги.

– Създайте у детето усещане, че четенето е свързано с порастването

Четенето е забавление за пораснали и придава независимост.

Съвет: Ако часът за лягане е в 20 ч., оставете го до 20:30 ч.,  щом чете в леглото.

Неохотни или визуални читатели

За начинаещите читатели или за онези с обучителни трудности твърде дългият текст е като гигантски, обезсърчителен знак „Стоп!“. Тези деца често биват наричани неохотни читатели, когато в действителност може би просто предпочитат книги с повече илюстрации.

Избягвайте да им слагате такъв етикет и намерете книга, която вашият начинаещ читател да хареса.

При по-големите деца, които срещат затруднение с четенето, опитайте да предложите комикси – изображенията в тях подпомагат осмислянето на съдържанието.

Неохотните читатели, също като начинаещите, имат нужда от интересни по съдържание книги, близки до времето, в което живеят и до техните знания за света. Сериозно затруднение за тях са класическите истории, при които непознатото историческо време, в което се развива действието, предполага наличие в текста на сложни и непознати думи – пречка пред детето за извличане на смисъл.

– Помнете, че броят думи няма значение 

Някои от книгите с повече илюстрации, като графичните романи, са написани специално за неохотни читатели или такива с дислексия. Историите и героите в тях често са богати и добре развити. Този тип четива също помага на децата да развиват читателските си умения, независимо от по-визуалното представяне на сюжета.

Ако имате резерви относно качествата на графичните романи, не се тревожете – те често печелят престижни награди и фигурират в списъците с най-добрите книги на годината.

– Дайте път на комиксите и мангата

Не омаловажавайте интереса на детето си към този жанр. Много от най-известните писатели и вдъхновяващи личности на нашето време са израснали с комикси и включват теми от тях в своите романи (например Майкъл Шейбон, Джуно Диас и Джонатан Летъм). Много деца стават запалени читатели благодарение на любовта си към комиксите.

– Книгите за компютърни игри също са книги

Много неохотни читатели са фенове на компютърни игри и видеоигри. По много от тези игри са направени и книги (напр. Minecraft, Pokemon, Assasin’s Creed, Fortnite) и препоръчването им е прекрасен начин да насочите детето си към удоволствието от четенето. След това можете да разширите репертоара му с комикси и графични романи, та чак до стандартни според вашите разбирания книги.

– Не забравяйте нехудожествените книги

Някои неохотни читатели се интересуват силно от факти и могат да бъдат привлечени от четене на нехудожествени четива. Ако съдържанието е представено в силно визуален формат, толкова по-добре за предаване на още повече информация. Потърсете книги за древна история, планети, животни, природни бедствия и други интересни за детето теми.

– Не поставяйте ултиматуми за четенето

Не казвайте: ”Ако днес почетеш 30 минути, после можеш да играеш на компютъра/да гледаш телевизия/да ядеш сладолед”. Вместо това създайте у детето убеждението, че четенето само по себе си е награда и привилегия.

 

Превод: Александрина Попова-Хайрапетян

Адаптация и допълнения: Вал Стоева