Как да възпитаме любов към книгите в бебето и малкото дете

От момента, в който очакваме първото си дете, сме заобиколени с послания за значението на четенето, ползите от които на всеки етап от развитието са доказани. За щастие отглеждането на читател е забавно, удовлетворяващо и сравнително лесно. В статия за New York Times Памела Пол и Мария Русо са събрали съвети към родителите как да стане това. Днес ви предлагаме техните насоки, с които да поставите основа за превръщането на бебето и малкото дете в бъдещ читател.

Бебета

Четете на глас – всичко и всеки ден

Никога не е твърде рано да започнете да четете на детето си. Тематиката е без значение  – готварски книги, романи, наръчници за родители. Най-важни са гласът ви, ритъмът на текста и самите думи. Изследванията показват, че големият брой и голямото разнообразие на думи, които чува детето, подпомагат развитието на неговите бъдещи езикови умения и грамотността му. Съществено е комуникацията да е на живо, лице в лице. Гледането на телевизия или слушането на аудио книга не оказват такъв ефект. Разбира се, най-добре е да четете детски книги, които по-късно да станат част от библиотеката на детето.

Включете различни сетива

Бебетата, на които се чете, научават, че четенето е забавно и включва всички сетива – то чува прелистването на страниците, усеща миризмата им, вижда илюстрациите. Книгите с различни текстури са особено полезни за развиване на тактилните умения на вашето бебе.

Следете аудиторията си

Зрителеният контакт е от голямо значение, но не търсете конкретна реакция. Може да изглежда, че бебето не слуша, но то преживява четенето. Моделът, рутината и съсредоточаването на вниманието са навици, които ще му служат цял живот.

Нека бебето издава звуци

В отговор на вашето четене, бебето може да издава звуци. Затова в детските книжки за тази възраст има много звуци на животни – те се възприемат и имитират най-лесно. Ако детето ви издаде звук, отговорете. Може и да ви изглежда безсмислено, но това е комуникация. Приемето го като първа стъпка към книжен клуб “Родител и дете”.

Малки деца

Срещайте детето с книгите през целия ден

За много деца четенето се случва вечерно време като релаксация преди сън. Осигурете успокояваща атмосфера и подберете книга, чийто финал представя сцена на заспиване. Не забравяйте да четете и през деня. Понякога това е единственият начин детето да се успокои и да се концентрира.

Споделете своя вкус за книги

Като родител вие имате възможност да преоткриете вкуса си за детска литература. Оставете настрана любимите си детски четива от детството и вижте какво ново ще привлече вниманието ви (в книжарницата, в дома на приятел, в библиотеката). В наши дни много от класическите детски книги са считани за сексистки, расистки, остарели. Не се притеснявайте да промените текста им в движение, докато четете на глас.

Уважавайте предпочитанията на малкия слушател

Детето ви вече ви изненадва със собствен вкус и мнение. Вие може и да не сте очаровани от феи или говорещи камиончета, но детето ви е. Насърчавайте го да сподели какво му харесва в книгите и потърсете други подобни четива.

Четенето е танц за двама

Колкото по-удовлетворяващо за двете страни успеете да направите четенето, толкова повече то ще бъде асоциирано с удоволствие и награда. Позволете на детето да прелиства страниците. Така то ще задава ритъма на четене, а и ще развие фината си моторика.

Прекъсванията не са проблем

Не се увличайте от собствения си глас толкова, че да не обръщате внимание на детските въпроси и коментари. Прекъсванията показват, че детето слуша. Ако се уловите да казвате „Нека да довърша страницата!“, спрете и помолете детето да повтори въпроса си. Ако пък текстът не го привлича, помолете го да коментира илюстрациите. Посочвайте ги и искайте да ви обясни или да разкаже какво се случва.

Разширявайте кръгозора на детето

Понякога малчуганите „зациклят“ на дадена книга и искат да я четете постоянно. Опитайте се да разнообразите света му. Не се притеснявайте да му предложите четива, от чийто контекст няма понятие.Често когато порасне, детето търси книги с герои от неговия пол, с които да се идентифицира. За мъниците това не важи, затова се възползвайте и го запознайте с разнородни персонажи.

Избирайте разнообразни книги

Децата трябва да се запознаят с книги, които представят разнообразието от културни традиции и семейства в обществото. Срещата с различни книги подготвят децата да живеят в един многообразен свят.

Превод: Александрина Попова-Хайрапетян

Снимка на корицата: Freepik, в статията – Pixabay