Как да възпитаме любов към книгите у бебето и малкото дете

От момента, в който очакваме първото си дете, сме заобиколени с послания за значението на четенето, ползите от които на всеки етап от развитието са доказани. За щастие отглеждането на читател е забавно, удовлетворяващо и сравнително лесно. В статия за New York Times Памела Пол и Мария Русо са събрали съвети към родителите как да стане това. Днес ви предлагаме техните насоки, с които да поставите основа за превръщането на бебето и малкото дете в бъдещ читател.

Бебета

Четете на глас, всеки ден, каквата и да е книга

Никога не е твърде рано, за да започнете да четете на детето си. Тематиката е без значение  – готварски книги, романи, наръчници за родители. Най-важното са гласът ви, ритъмът на текста и самите думи. Изследвания показват, че броят на думите, които чува детето, помагат за неговите бъдещи езикови умения и грамотност. Същественото е комуникацията да е на живо, лице в лице. Гледането на телевизия или слушането на аудио книга не оказват такъв ефект. Разбира се, най-добре е да четете детски книжки, които по-късно ще станат част от неговата библиотека.

Използвайте сетивата

Бебетата, на които им се чете, научават, че четенето е забавно и включва всички сетива – то чува прелистването на страниците, усеща миризмата им, вижда илюстрациите, чува звука от гласа на родителя.

Съвет! Книжките с различни текстури са особено полезни за развиване на тактилните умения на вашето бебе.

Следете аудиторията си

Зрителеният контакт е от голямо значение, но не търсете конкретна реакция. Може да изглежда, че бебето не слуша, но то преживява четенето. Моделът, рутината и съсредоточаването на вниманието са навици, които ще му служат цял живот.

Нека бебето издава звуци

В отговор на вашето четене, бебето може да издава звуци. Затова в детските книжки за тази възраст има много безсмислици или звуци на животни – те се възприемат и имитират най-лесно.

Съвет! Ако детето ви издаде звук, отговорете. Може и да ви изглежда безсмислено, но това е комуникация. Приемето го като първа стъпка към книжен клуб “Родител и дете”.

Малки деца

Няма как да преувеличим важността на четенето за интелектуалното, социално и емоционално развитие на малкото дете. Когато четете на малки деца, те попиват всичко. Четейки на малчугана си, той възприема лексиката и езиковата структура, цифри и математически понятия, цветове, форми, животни, противоположности, обноски, както и всякаква друга информация за света. Освен това любимият звук от вашия глас създава специална връзка на детето с книгите и физическата близост от съвместното четене. Това на свой ред формира положително отношение на детето към книгите, което остава до живот.

На какво да обърнете внимание:

Четенето трябва да се случва през целия ден

Разбира се, за много родители това се случва вечерно време като релаксация преди сън. Осигурете успокояваща атмосфера и подберете книжка, чийто финал представя сцена на заспиване. Освен това обаче, четете и през деня. Понякога това е единственият начин детето да се успокои и да се концентрира.

Споделете своя вкус за книги

Като дългогодишен читател, знаете какво ви харесва в книгите за възрастни. Като родител имате възможност да преоткриете вкуса си за детска литература. Оставете настрана любимите си детски четива от детството и вижте какво ново ще привлече вниманието ви (в книжарницата, в дома на приятел, в библиотеката). Хубавото е, че най-добрите автори и илюстратори на детски книги опитват да удовлетворят и възрастните читатели.

Съвет! Променете текста докато четете на глас. В наши дни много от класическите детски книги са считани за сексистки, расистки, остарели, а в някои случаи и направо отвратителни. Не се притеснявайте да ги промените.

Уважавайте предпочитанията на детето

Детето ви вече ви изненадва със собствен вкус и мнение. Вие може и да не сте очаровани от феи или говорещи камиончета, но детето ви е. Насърчавайте го да сподели какво му харесва в книгите и потърсете други подобни четива.

Четенето е танц за двама

Колкото по-удовлетворяващо за двете страни успеете да направите четенето, толкова повече то ще бъде асоциирано с удоволствие и награда. Ако детето не харесва глупавата ви имитация на великан, не я правете.

Съвет! Позволете на детето да прелиства страниците. Така то ще задава ритъма на четене. Освен това е полезно и за развиване на фината моторика.

Прекъсванията не са проблем

Не се увличайте толкова от собствения си глас, че да не обръщате внимание на детските въпроси и коментари. Прекъсванията показват, че детето слуша.

Съвет! Ако се уловите да казвате “Нека да довърша страницата!”, спрете и помолете детето да повтори въпроса си. Ако пък текстът не го привлича, помолете го да коментира илюстрациите. Посочвайте ги и искайте да ви обясни или разкаже какво се случва.

Разширявайте кръгозора на детето

Понякога малчуганите “зациклят” на дадена книжка и искат да я четете постоянно. Опитайте се да разнообразите света му. Не се притеснявайте да му предложите четива, от чийто контекст няма понятие.

Съвет! Често когато порасне, детето търси книги с герои от неговия пол, с които да се идентифицира. За мъниците това не важи, затова се възползвайте и го запознайте с разнообразни персонажи.

Избирайте разнообразни книги

Децата трябва да се запознаят с книги, които представят разнообразието от културни традиции и семейства в обществото. Срещата с различни книги подготвят децата да живеят в един многообразен свят.

Очаквайте втората част на материала със съвети за отглеждането на читатели сред по-големите деца.

Превод: Александрина Попова-Хайрапетян