Как да убедим родителите да ни купят сладолед?

Искате мама и татко да ви купят сладолед? Или велосипед? Или да ви заведат на кино? И след като сте заявили учтиво желанието си, а възрастните са ви отказали, не ви хрумва нищо друго освен да тропате с крак и да повтаряте „Ама аз искам!”. Най-често и това не помага, затова само ако можехте да използвате някаква магия…

Такава магия съществува и се нарича реторика – изкуството да убеждаваш. В „Сладоледена реторика” (изд. Точица) авторката Зорница Христова, подпомогната от шеговитите илюстрации на Аля Маркова, разказва що за магия е реториката и какво можете да постигнете с нейна помощ. Уловката е, че и тя, като всяко друго умение, изисква усилия и упражнения, за да я овладеете и да станете истински добър магьосник. „Сладоледена реторика” е безценен помощник за всички бъдещи оратори.

Книгата ще ви разкаже какво е теза, как да я представите убедително и да я защитите. Ще научите съставките на Аристотеловата рецепта за убедителност, както и куп полезни хитрини и трикове за убеждаване на непреклонни родители. А накрая ще ви разкрие и най-трудния номер, който и много възрастни не владеят. А именно, в спора да търсиш не победата на всяка цена, а истината.

„Сладоледена реторика” е изключително важна книга, която запълва липсата на българския книжен пазар на детски книги, които да образоват децата за ролята им на активни и отговорни граждани. Майсторството на Зорница Христова е в това, че успява да говори с децата за важни житейски теми разбираемо, интригуващо, убедително, без капка назидателност. Със „Сладоледена реторика” тя  показва убедително на децата, че трудно произносимата дума има съвсем пряко практическо значение в живота им. Усилията й, чрез забавни и полезни книги, да „въоръжава” бъдещите граждани с оръжията за създаване на по-добро общество заслужават признание и подкрепа.

 Автор: Лора Филипова