Как да отгледаш читател

Как да възпитаме у детето любов към четенето? Как да превърнем книгата в най-добрия му приятел? Шарлийн Джонсън от Parents Magazine ни предлага няколко практични идеи, чрез които да развием речника и усета към езика, умението за концентрация, за слушане и разбиране при най-малките. Независимо дали бебето все още просто дъвче страниците или голямото дете вече може да чете само, то има нужда от подкрепа, насърчаване и пример.

Бебета и малки деца

Бебетата се раждат с порива да осмислят езика, да открият смисъла на заобикалящия ги свят. Декодирането на букви и думи от напечатаните страници е до голяма степен насърчаване на вродените способности на малчугана. Ето защо, насърчени от Американската академия по педиатрия, педиатрите съветват родителите да четат на глас на невръстните си деца от първия ден след раждането.

Разказвайте, питайте, говорете. Да говорите на бебето е най-важното, което трябва да правите, за да развивате говорните му умения. Винаги може да кажете: “Хей, погледни тези чудесни  книги! Ако избереш една, можем да я прочетем заедно.” Няма значение дали то може да ви отговори. Разговорът помага на децата да свикнат със словесния поток и стимулира езиковите пътища в мозъка.

Докосвайте текста. Да движите пръста си под думите, докато четете, за кърмачета и малките деца е знак, че тези смешни малки символи имат значение и са източник на историята.

Бъдете изразителни. Имитирането на гласовете на героите в историята и използването на звукови ефекти (Пльок!) и възклицания („О, не!“), когато е уместно, помага за възприятието на детето, повишава интереса и концентрацията и е източник на забавление.

Позволете на вашето дете да бъде учителят. Накарайте го да разбере как работи книгата и нека ви разкаже за своето откритие.

Четете С детето, а не НА него. Когато сядате да почетете книга или списание, давайте книжка и на малчугана. Четете заедно. Така малкото дете ще разбере, че четенето е важно за вас и ще иска да ви имитира. Както знаем, за децата действията на родителите им са винаги правилни и добри.

Четете през целия ден. Не чакайте времето за лягане. Превърнете четенето в ритуал за събуждане, а следобеда е чудесно време за книжки с картинки!

Предучилищна възраст

Нека детето свързва думите и историите със забавление. Обяснявайте му значението на думите. Богатият речник ще му помогне по-лесно да разбира какво чете, когато започне да произнася буква по буква.

Нека детето да избира. Вземете няколко книги и кажете: “Коя да прочетем първо?”. Така детето ще чувства, че има решаваща дума по отношение на книжките. Назначете го за “шеф на книгите”.

Използвайте “големи” думи (понякога). “Ние често ограничаваме думите, които използваме в разговорите си с малки деца, защото смятаме, че те няма да ги разберат. С това обаче им правим лоша услуга”, казва Никълъс Хъсбай от Катедрата по начално образование на Университета на Мисури в Сейнт Луис. Изследванията показват, че по-големият речников запас в първи клас води до по-лесно усвояване на умението за четене. Ако смятате, че детето ви не знае значението на думата, обяснете му я!

Заведете го в библиотеката. Покажете му “къщата на книжките” и как функционира тя. Превърнете в празник регистрирането на детето като читател и сдобиването му с негова собствена карта от библиотеката.

Обръщайте внимание на уличните знаци и табели. Така детето ще открие колко е важно в ежедневието умението да четеш. Учете детето на песнички, гатанки и шеги – така се запомня най-лесно.

Покажете думите в действие. Когато сте в магазина, посочете думата “мляко” от списъка с покупки, а когато намерите желания продукт, посочете и него.

Правете връзки. Когато детето в предучилищна възраст започва да учи азбуката, помогнете му да направи връзката между букви и предмети.

Дайте му роля. Нека детето да имитира героите от книгата, която четете. Например, когато прочетете „патица“, спрете и му дайте знак да каже “па-па”.

Създавайте свои собствени книги. Помолете детето да ви разкаже история. Запишете я на няколко листа. Подвържете листовете, помолете го да ги илюстрира, а накрая прочетете самоделната книжка заедно.

Начинаещи читатели

Сюжетът и забавлението често се губят в борбата да се открие смисълът в по-дългите изречения. Този факт може да демотивира начинаещите читатели, да решат, че не стават за тази сложна работа (четенето) и трайно да намразят книгите. За да избегнете този печален резултат от първите самостоятелни опити на младия читател, винаги се уверявайте, че детето разбира книгата, която чете. Обяснявайте му значението на думите и му помагайте при четенето. Въоръжете се със спокойствие и търпение и никога не пестете похвали.

Бъдете артист. Изиграйте книгата, която четете заедно. Накарайте историята да оживее, като се превъплъщавате в различни герои, имитирате движения, звуци, лица. Знам, че не всеки родител е роден актьор, но децата са най-благосклонната и разбираща публика.

Сгответе и се позабавлявайте. Заедно напишете и илюстрирайте проста рецепта за малкия домашен готвач. Децата обожават да правят разни неща. Въздействието ще бъде още по-силно, ако четат и спазват собственоръчно написани указания.

Не “разчиствайте” по-старите детски книги. Библиотеката на детето трябва да има три различни раздела: стари любими книги, които са се запечатили в съзнанието му; книги, които съответстват на моментното му ниво; и заглавия, които са малко над способностите му.

Проверявайте. Вместо да избягвате въпроси, на които не знаете отговорите (от рода на “Колко зъба има акулата? или “Колко далеч е Китай?”), потърсете заедно с детето онлайн или в справочник отговорите на въпросите, които го вълнуват. Така то ще разбере, че четенето е чудесен начин за достъп до информация.

Оставяйте му бележки. Детето обича да чете съобщения, които са предназначени само за него.

Не спирайте да четете на детето дори когато то вече се справя само. Четете му книги, които са малко над възможностите му. Това ще му даде модел за добро четене, към който да се стреми.

Превод и адаптация: Цветомира Дукова