Как да даваш пример като директор читател

Джесика Джонсън е директор на начално училище в Уисконсин. През 2014 г. е обявена за „Училищен директор на годината” на щата. Като учител Джонсън винаги е имала страст към грамотността и търсенето на нови знания. Повлияна от книгата „Becoming A Literacy Leader“, тя споделя в блога си Reading By Example някои работещи начини за насърчаване на четенето чрез личния пример.

  • Бъдете читател и го споделете с учениците

Обичам да споделям с учениците, че съм читател. Влизам в класните стаи през първата седмица на всяка учебна година, за да чета на глас, и го повтарям след зимната ваканция, когато си говорим за обещанията за четене.

  • Насърчавайте учителите да споделят за читателския си живот с учениците

Поставям читателското си табло на видно място в библиотеката. На него се вижда какво чета в момента, колко книги за прочит целя за годината и колко книги съм прочела досега. Моля и учителите да направят нещо подобно, за да бъдат пример за децата.

Една година поисках от всички учители да споделят 10 неща за себе си като читатели. Тези своеобразни интервюта след това закачихме на училищното табло за съобщения, така че учениците да ги видят.

  • Споделяйте читателския си живот с екипа

Актуализирам подписа си в електронната поща с всяка нова книга, която започвам да чета. Така всеки път, когато изпращам имейл, препоръчвам книга. Някои членове на училищния екип също го правят и съм попадала на идеи за нови книги в техните подписи.

  • Говорете за книги с децата

Правя го, когато съм в класните стаи или по време на обедната почивка. Особено приятно ми е да накарам децата да говорят за книги докато обядват, защото те трябва да чуват връстниците си да коментират книги, за да се осмелят да потърсят съвет от някой друг.

Най-голямото ми дете е колебаещ се читател. Може да чете, но не иска, освен ако книгата не го „зариби” – а „зарибяването” е мъчна работа. Преди няколко години му препоръчах книга („The False Prince“) и се опитах да го накарам да я прочете – безуспешно. След известно време се прибра у дома с книга, за която беше много въодушевен от коментарите на своите приятели и която бе започнал да чете. Познайте коя беше тя?

  • Учете заедно с екипа си

В „Teach Like a Pirate“ Дейв Бърджис задава великия метафоричен въпрос: „Спасител ли си или плувец?” и пояснява:

„Спасителите седят встрани от действието и надзирават плувния басейн. И макар спасителят да е съсредоточен, има известна физическа и умствена отделеност. В противовес, плувецът участва и е наразделна част от действието.”

Дори и като директор продължих да уча заедно с поверените ми учители, докато въвеждахме различни програми за писане и четене. Дори преподавах в лятно училище, за да приложа на практика наученото и да окажа възможно най-голяма подкрепа на учителите.

  • Направете необходимото библиотеките в класните стаи да имат книги, които учениците да четат

Отдавна отминаха дните, когато всички ученици четяха (или се преструваха, че четат) заедно една и съща глава. Необходимо е да осигурим голямо разнообразие от интересни за децата заглавия в класните библиотеки.

Каква е ролята на училищните директори?

Да осигурят на учителите бюджет за нови книги и възможност да забавят поръчката, докато опознаят читателските вкусове на учениците си, така че да поръчат книгите, които младите хора харесват.

Да подкрепят библиотекаря с купуване на книги през цялата година, така че когато учениците потърсят новоизлязла книга, да не им се налага да чакат одобрението на следващия бюджет. Децата стоят пред библиотеката в деня на излизане на книгата и се надяват да са първите, които ще я заемат.

  • Осигурявайте на учителите подкрепа за професионално обучение

Давайте възможност на учителите да участват в конференции, работилници, уебинари и да си споделят професионални четива, статии или блогпостове.

  • Създавайте учители-лидери

Помните ли кои са онези учители, които се въодушевиха от прочетеното и започнаха да го прилагат в клас? Те са потенциалните лидери във вашето училище. Затова:

1. Подхранвайте желанието им да станат експерти по грамотността.

2. Дайте им да проведат свързано с книгите изследване сред персонала или да направят презентация по време на среща на екипа.

3. Поставяйте учители заместници в техни часове, за да могат да видят класовете си като странични наблюдатели и да се учат един от друг.

  • Насърчавайте учителите да споделят помежду си препоръки за книги

В книгата на Алън харесах примера, в който в учителската стая има място за размяна на книги и табло, на което учителите да закачват идеи за четене на глас.

  • Превърнете четенето в забавна част от училищната култура

Помогнете в класните стаи да има уютни местенца за четене. Нека не е бюро – и вие не четете на бюро у дома някоя интересна книга.

Правете откачени неща, за да покажете, че четенето може да е забавно.

Например, от време на време аз правя метеорологично съобщение за приближаваща книжна виелица. Учениците трябва да останат в готовност, като цял ден непрекъснато носят със себе си книга, защото когато виелицата удари, ще трябва да се скрият с книга в ръка. По някое време през деня обявявам, че виелицата е пристигнала и те трябва да спрат намясто и да четат в продължение на 10 минути (това създава и навик винаги да си носят книга!).

Превод и адаптация: Лора Филипова