Как да бъда ЯК? Като спортуваш!

Повечето възрастни се оплакваме, че децата седят постоянно – на чина в училище, залепени за телевизора, компютъра или смартфона у дома, и не се движат достатъчно. Към притесненията ни се добавя и фактът, че се хранят с боклучава храна (традиционно присъстваща в училищните лавки и в заведенията наблизо). В резултат започваме да ги укоряваме и наставляваме, най-често безрезултатно.

Чудесен помощник в усилията ни да ги накараме да спортуват повече и да водят по-здравословен начин на живот е книгата „Как да бъда ЯК“ (БГ Книг@). Тя е с комиксови илюстрации на Пламена Пеева и е дело на авторите Богдан Василев и Михаил Баленков.

Бобо и Мишо са стандартни тийнейджъри – в междучасията в училище седят по чиновете и разцъкват на телефоните, след училище пукат Fornite, докато похапват чипс и пият газирани напитки. Усещат се постоянно изморени, разсеяни, не помнят току-що прочетените уроци. Последният удар по самочувствието им идва, когато губят баскетболния Мач на кварталите. Единодушно установяват „Ние сме много зле!“. Решението? Да се движат повече (поне 10 000 крачки на ден, каране на колело), да се заемат със спорт (плуване, баскетбол) и да избягват боклучавите храни и напитки.

„Как да бъда ЯК“ говори директно на тийнейджърите – на техния език. Текстът се състои почти изцяло от диалозите между Бобо и Мишо и техни Instagram постове и мемета*, които засягат интересни за тях въпроси. Какво да тренират, къде и как? Какви са ползите от спорта и разумното и здравословно хранене? Ужасно ли е да си носим храна от къщи в училище? Може ли спортът да ти помогне да спечелиш вниманието на момичето, което харесваш?

На помощ на Бобо и Мишо идва бате Лазо, който с готовност споделя своите съвети за тренировки. Читателите също са въвлечени активно: бате Лазо им отправя спортни предизвикателства, като постепенно вдига левъла. Тези, които приемат предизвикателството, могат да снимат своите постижения (приготвил им е за попълване удобни таблици) и да ги качват в Instagram със съответните хаштагове.

Почти 12-годишният Петър прочете книгата за час, без да го подканям, а аз не се сдържах да го разпитам за впечатленията му.

Хареса ли ти книгата?

Книгата ми хареса, защото, първо е под формата на комикс, и второ ти дава съвети как да станеш по-як.

За какво се разказва?

Разказва се за Мишо и Бобо, които почти всеки ден след училище седели и играели Fortnite. Обаче по едно време разбират, че не са толкова яки колкото си мислят и започват да тренират.

Ти приличаш ли на тях?

Приличам на тях в началото (когато играят игри и не спортуват).

Какво значи това?

Че нямам големи мускули.

А да си як значи ли непременно да имаш големи мускули?

Не, не означава да имаш само мускули. Означава и да си умен, за да впечатляваш хората със своите знания. Но в тази книга се обръща повече внимание на значението на як като да имаш мускули.

Само с тренировки ли можеш да станеш як или трябва да внимаваш и какво ядеш?

Трябва да внимаваш какво ядеш, защото ако тренираш много и ядеш джънк фууд, упражненията ще се отразят по-малко на твоето тяло.

Ти ядеш ли джънк фууд? В училище може ли да се купи здравословна храна?

За жалост в училище не може. Там продават само пици с ужасен вкус, кренвиршки и и други подобни. Никога не съм видял да продават нещо здравословно.

В книгата дават ли се съвети за здравословно хранене? От нея разбра ли как да се храниш?

Да, в една част от книгата майката на Мишо го пита какво ще яде и той казва, че ще си купи пица. Тя предлага да му направи здравословен обяд от къщи.

Книгата запали ли те да започнеш да тренираш?

Да. (още на следващия ден навъртя 10 км на велоергометъра)

Харесват ли ти предизвикателствата на бате Лазо?

Да.

Ще се опиташ ли да минеш неговите левъли?

Да.

* Мем (Интернет) [Интернет]. Уикипедия, Свободната енциклопедия; 15 яну 2019, 18:30 UTC [цитиране 16 яну 2019]. Достъп от: //bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B5%D0%BC_(%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82)&oldid=9060487.