Как четенето може да те направи по-добър футболист

Дани Скот е шотландски писател, автор на поредица детски романи на футболна тематика. В блога на Scottish Book Trust той се връща в спомените си от Световното първенство в Италия през 1990 г., когато участието на шотландския отбор е катастрофално. Момчешкото разочарование от тогавашния провал го подтиква да се запита какво би могло да бъде предложено на днешните шотландски деца, така че да имат предимство във футбола пред другите отбори. Отговорът му е…книги и четене! Ето защо Скот смята, че четенето подобрява футболните умения:

Четенето е фитнес за ума

Голяма част от тренировките наблягат на кардио упражнения и дишане, но не бива да се пренебрегват и тренировките на ума. Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло, а четенето доказано увеличава мощта му. Ако младите играчи искат да вземат по-добри решения на терена и да схващат по-бързо треньорските указания, те трябва да четат. По думите на великия Йохан Кройф: „Футбол се играе с главата, а краката са само за да ти помагат.”

Четенето подобрява тактиката

Разрешаването на проблеми, когато на игрището има 19 постоянно движещи се и викащи играчи, е сериозно предизвикателство. Навярно треньорите могат да помогнат на своите млади играчи да обработват по-добре този невероятен обем информация, като им поставят читателски задачи извън терена.

Концентрацията е ключова

Концентрацията е ключова не само за футболистите. Всички атлети работят упорито върху способността си да блокират стимулите от външния свят и да се съсредоточават върху топката пред очите си. Много от тях работят със спортни психолози. Най-достъпният начин за подрастващите футболисти да упражняват изкуството на фокусирането и концентрацията, е да се изключат от екраните и да почетат книга.

Знай какво мотивира съотборниците ти

Всеки треньор на международно ниво ще ти каже, че подбира отбора си колкото въз основа на уменията, толкова и на характера. Играчите, които допринасят за хармонията и разбирателството, ще са първите в самолета за Световното първенство. На много от известните професионални футболисти, възхвалявани и богати от ранна възраст, може би им липсва умението „да влязат в кожата на другия”, както предлага Атикус Финч от „Да убиеш присмехулник”. Това, за което говори Финчи (ако му дадем футболен прякор) е емпатията. Няма по-добър начин да развиеш умението да съчувстваш на другите (и така да станеш по-добър съотборник) от този да погледнеш света през очите на различни хора чрез книгите.

Вярвай в себе си

Невероятната вяра в себе си е отличителна черта на професионалните футболисти. Необходима е увереност да излезеш пред 60 000 души и да покажеш най-доброто от себе си. Нужна е смелост да вържеш бутонките и да излезеш за следващия мач, когато си рискувал и загубил предишния. Четенето ще помогне на всеки млад футболист да изгради устойчивост. Когато четеш, изживяваш живота на много хора. Преживяваш възходите и паденията на героите, откриваш как различните характери се справят в различни ситуации, а това прави по-лесно справянето с обратите на терена.

Превод и адаптация: Лора Филипова

Снимка на корицата: Freepik