Как чете… Стела Киркова

Представи се! Казвам се Стела Киркова и съм на 12 години. Винаги на този въпрос се сещам, че … обичам: да помагам в библиотеката (аз съм доброволец към читалище „Светлина”, с.Труд),  да чета книги и да пиша съчинения. Харесвам моментите, прекарани с моите приятели. Обичам животните, помагам им, спасявам ги, намирам им дом.

Какво са книгите за теб? Портал към вълшебния им свят. Книгата е верен приятел, книгата е мъдрост.

Какво четеш в момента? В момента чета една от задължителните книги, „Малкият принц”, с автор Антоан дьо Сент-Екзюпери. Книга изпълнена с много символика, трябва да се чете внимателно…

Коя е любимата ти книга? „Аз съм един сън” на едно 14-годишно момиче с огромен талант – Дафина Георгиева – Роня.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Освен че обичам да си чета вкъщи, в нашето читалище организираме „Летни читални”, на които ние по-големите четем на по-малките. Така ще им създадем интерес към четенето и книгите още преди да са се научили да четат сами.

На кой герой от книга искаш да приличаш? На Карлсон, който живее на покрива.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, понякога. Събираме се и сядаме на някоя пейка, разгръщаме някоя книга, споделяме, четем заедно абзаци, които са ни направили впечатление. Така наистина е по-забавно. Но най-много обичам да обсъждам книгите с нашата библиотекарка – леля Светли. Тя винаги ми казва по нещо ценно, препоръчва ми какво да прочета, сякаш усеща какво ми харесва.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, приказките на Андерсен.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Много харесвам красиво илюстрованите книги. Илюстрацията е още един поглед към дадена книга, но тя не е толкова важна за мен. Моето въображение не е никак малко, винаги си представям как изглежда даден герой…

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Никога не оставям главите преполовени. Когато почна да чета, аз се пренасям в тази книга. Представям си, че аз съм главния герой и не мога да спра да чета, докато не разбера какво става „с мен”.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Може би някоя със съвети, защото ще ми помогне да оцелея, или някоя книга-игра, с нея ще ми е забавно.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Търся я в тълковния речник или търся помощ от по-възрастен.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, разбира се. Посещавам почти всеки ден нашата любима библиотека. Аз съм доброволец. Повечето от книгите, които чета, взимам от там.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Разбира се, че чета за удоволствие. По задължение не чета дори и книгите от задължителния списък. Всяка книга си има своя скрит чар!