Как чете… Кристина Маркова

Представи се! Казвам се Криси и съм на 7 години. Живея в Пловдив и уча в училище ОУ „Райна Княгиня“. Обичам да рисувам и да чета книжки.

Какво са книгите за теб? Обичам книжките, защото заживяваш с героите и преживяваш много приключения.

Какво четеш в момента? „Малкият принц“.

Коя е любимата ти книга? Имам няколко любими книги. Едната чета в момента – „Малкият принц“. Много харесвам и „Мечо Пух“, „Гъливер в страната на лилипутите“. Много обичам и историите за костенурчето Франклин.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета в моята стая. Много ми харесва да четем вечер с мама преди заспиване.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Малкият принц – той е много мил и добър, пътешества и преживява много приключения.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Когато нещо ми стане интересно, разказвам на приятелите си в училище.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Не.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Мога да спра по всяко време.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Ако може да са няколко, за да ми е интересно.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам мама.

Четеш ли книги от библиотеката? Да. Госпожа Петрова ни раздава книжки от библиотеката в училище и ние си ги разменяме, като ги прочетем.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Понякога мама ме кара, но в повечето случаи за удоволствие.