Как чете… Камен Филипов

 

Камен е от първите деца, избрани да бъдат младши книжари в инициативата „Стани младши книжар в Orange“. А ние не пропуснахме да го разпитаме и как чете.

Представи се! Аз съм Камен, на 10 години. Момче съм, много обичам да чета и да играя на всякакви игри. Кльощав съм – слабичък, така да се каже. През повечето време съм забавен и обичам да се шегувам. Мнооого обичам животни.

Какво са книгите за теб? Книгите са предмети, които са като особена машина – като машина на времето, но тази те пренася в друг свят. Те са важни, защото от тях научаваш много знание и много нови думи.

Какво четеш в момента? Чета едновременно три книги: „Грегор и шифърът на ноктите“ от Сюзан Колинс, „Кръвта на Олимп“ от Рик Риърдън и „Писма на един дакел“ от Станка Пенчева.

Коя е любимата ти книга? Нямам. Имам любима поредица – „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Любимото ми място е вкъщи, но мога да чета навсякъде. Тази година най-любимото ми място бе един хамак на морето. Беше син, в малко дворче,  имаше голяма смокиня и една улична котка ни идваше на гости.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Уф, искам да приличам на всички по нещо. Не мога да отговоря.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Не, не говоря много с приятели за книги. Всъщност повечето от тях не четат много книги. Но приемам препоръки, ако ми кажат за някоя книга, която не съм чувал.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Книгите за Пърси Джаксън. Защото тези книги са подходящи за всички деца, момичета и момчета, стига да не са много малки. От поредицата се научават много истории за гръцките богове, които са интересни. И за приятелството – колко е важно да не предаваш приятелите си.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, всъщност не.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Мога, но не искам – искам да си прочета до края, даже се карам, когато ме карат да оставям книгата и да правя нещо.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Не мога да кажа коя точно. Трябва да е фентъзи, да има богове и герои, много приключения. И главният герой да е момче. Може би някоя от книгите за Пърси Джаксън. Или пък книга с животни.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам майка си или баща си, който е наблизо, какво означава. Мама знае всички думи.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, вземал съм от Столична библиотека. Но предпочитам да си имам вкъщи книгите, затова по-често ми ги купуват. Хубаво е да имаш много книги.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? В повечето случаи чета за удоволствие. Защото ми харесва, а и ако нямам книги в себе си, ще ми е скучно, когато чакам родителите си. И без книгите ще научавам по-малко неща и ще се чувствам глупав.